Xàtiva amplia el pressupost en 1 milió d’euros per reactivar la inversió i pagar el CCX

  • Ignacio Reig, regidor d’Hisenda: “es tracta de reactivar l’activitat econòmica, preveure els plans d’inversió i tancar el tema de la sentència del CCX”

L’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat una modificació del pressupost de 2015 per un total de de 1.036.000 euros, incrementant diverses partides amb càrrec al romanent positiu de tresoreria. Està ampliació es destinarà a continuar amb la reconstrucció del convent de Sant Domènec, a escometre plans d’eficiència energètica, a la construcció de nous nínxols al cementiri municipal i al pagament de la sentència per la liquidació de les obres del Centre Cultural Xàtiva (CCX ). L’aprovació de l’acord per a la modificació pressupostària es va produir amb el suport unànime de tots els grups presents a la comissió d’Hisenda (PSOE, EU, Compromís, PP i Ciutadans). Segons el regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, “aquesta modificació suposa l’assumpció de diferents compromisos que probablement marcaran tota la legislatura”.

La partida més important, 600.000 euros, se l’emporta la previsió de fons per a la reconstrucció del Convent de Sant Domènec. L’actuació en aquest monument suposarà una formidable inversió de 3,6 milions d’euros en dos anys. Aquesta obra està finançada en gran part pel govern central, però Xàtiva haurà d’assumir no menys d’1,2 milions del cost final de l’obra. Segons Ignacio Reig, “aquesta modificació pressupostària és necessària per a la recepció del finançament corresponent i és assumible, atès que les obres del convent no suposaran una eixida efectiva de diners fins ben entrat l’any que ve, quan comencen els treballs”.

D’altra banda, l’Ajuntament de Xàtiva es dota de pressupost per poder beneficiar-se de dos plans d’eficiència energètica finançats parcialment per la Diputació de València. Aquesta actuació permetrà la substitució de calderes de gasoil per altres de biomassa i la substitució d’enllumenat públic.

Un altre de les destinacions de l’ampliació de pressupost és la construcció de nínxols al cementiri municipal per un import de 150.000 euros, tot i que aquesta despesa té un efecte pressupostari neutre en suposar una font d’ingressos equivalent.

 

Sentència del CCX

No tots els diners aniran a inversió. Una part important, 391.000 euros, se n’aniran a pagar la sentència que condemna l’Ajuntament a pagar els sobrecostos del CCX a l’empresa FCC, S.A. El regidor Ignacio Reig ho explica: “lamentablement comprovem com la mala gestió d’aquestes obres al final es paga, i es paga molt cara. La sentència ens obliga a pagar unes obres d’execució penosa, de resultat pobre i d’un cost molt elevat. Es van pel desaigue del CCX 391.000 euros que podrien servir per atacar plans d’ocupació urgent o directament baixar els impostos, que és el que la ciutat necessita ara mateix”.

Respecte a la capacitat de pagament de la sentència i la possibilitat de demanar un préstec, Reig declara que “ja s’està actuant per generar estalvi per la via del control de la despesa corrent i la cancel·lació anticipada de deutes. Descartem el préstec per al pagament de la sentència, ja que implica generar nous interessos i dotar unes provisions que no ens serien útils en el futur, així que anem a pagar”, conclou.