Xàtiva aprova el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament

En la sessió plenària celebrada al migdia es van aprovar diversos plans i mesures entre els quals destaca el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva i designació dels membres de la Comissió d’igualtat, amb el vot a favor de tots els grups polítics.

Des del Partit Popular, María José Masip va agrair “la bona predisposició dels partits” per intentar “eliminar el desequilibri sobretot en càrrecs de responsabilitat”. Esquerra Unida va valorar positivament que la plantilla de treballadors de l’ajuntament es replantege aquest Pla ja que “a dia de hui hi ha el doble d’homes treballant ací que de dones”. Això sí, amb l’esperança que “no siga un tràmit més i siga efectiva la voluntat de constituir la comissió el més ràpid possible”.

Per la seua banda, Cristina Suñer també va demanar que aquesta mesura “es convertisca en una comissió real i efectiva” i va defendre “seguir treballant” per aconseguir que “aquesta comissió canvie la seua inèrcia i les dones tinguen el seu lloc”.

El segon punt de l’ordre del dia estava marcat per la modificació de cinc punts del Reglament Orgànic Municipal per a l’impuls de l’Administració Electrònica i reducció de costos administratius.
Els grups de l’oposició es van abstenir tot i valorar positivament la “reducció de costos i d’utilització de paper” ja que consideren que el grup Popular “no és exemple de transparència democràtica”. Per això, van reclamar “un accés a la informació lliure per a tota la ciutadania, perquè és la missió de tota administració pública”.
Rus va afirmar “no entendre” el perquè d’aquestes queixes ja que en els seus anys a l’oposició “ni s’imaginava tenir aquestes facilitats”. A més, va dir als grups de l’oposició que “tindran sempre la informació que necessiten”, però no pot deixar fotocopiar factures “que són de tercers i a més suposen una despesa afegida”.

Tot seguit es va aprovar el Pla d’Avaluació i racionalització de la plantilla de personal de l’Ajuntament de Xàtiva, amb les crítiques de l’oposició que consideren que “s’ha duplicat la plantilla irregularment, per afinitat política i sense proves”. Tono Vidal, regidor de personal, va afirmar que amb aquesta mesura “hem estalviat més d’1 milió d’euros” i va destacar que “l’ajuntament de Xàtiva no ha acomiadat a ningú i ha pagat puntualment a tots els seus treballadors perquè hem fet els deures” al que Alfonso Rus va afegir que “si en algun departament cal més gent, n’hi haurà”.

En el quart punt de l’ordre del dia es va aprovar l’adhesió al conveni FEMP-AEAT d’intercanvi d’informació i col·laboració en la gestió recaptatòria que facilitarà al ciutadà els tràmits quan hagen d’interactuar amb més d’una administració, sempre previ consentiment d’aquest. Tant Esquerra Unida com Bloc i PSPV es van abstenir ja que “no es fien de les segones intencions del Partit Popular”.

Passant ja l’equador de la sessió es va tractar el conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Infraestructura, Territori i Medi Ambient i l’Ajuntament de Xàtiva per atendre les necessitats de les famílies que haguen perdut la seua vivenda habitual com a consequencia de desnonament hipotecari i altres causes expcepcionals mitjantçant la utilització de vivendes de titularitat pública i els contractes d’arrendament d’interès social. En aquest punt el grup Popular va comptar amb el suport de Bloc Compromís, afirmant que es tracta d’un “sí crític amb la voluntat de seguir treballant amb les propostes existents”.

L’última part del plenari va estar destinada a la proposició del Grup Municipal Esquerra Unida per a la creació d’una comissió d’investigació sobre els sobrecostos de l’obra del Centre Cultural de Xàtiva ja que segons Lorente “s’han de donar comptes dels diners públics i més d’una obra de 2,2 milions que finalment va ascendir als 4 milions d’euros”.

L’alcalde de la localitat va assegurar que “al CCX no hi ha cap sobrecost ja que l’empresa va presentar cinc factures que no estan avalades pel director d’obres ni per l’arquitecte municipal pel que es va obrir un expedient on va quedar clar que no correspon al ajuntament pagar”. Per aquest motiu, Rus es va comprometre a passar l’informe a la comissió pertinent perquè quede a disposició de tots els grups.

Finalment es va desestimar la moció presentada pel grup Compromís per a sol·licitar el rebuig al nou Projecte d’educació i la dimissió immediata del Ministre i es va aprovar per unanimitat condemnar l’atac marroquí a un grup d’espanyols en el ‘mur de la vergonya’ el passat 31 de desembre.