Xàtiva aprova l’ordenança de les terrasses en un ple polèmic

La sisena edició del plenari ordinari a Xàtiva va iniciar amb una proposta Bloc Compromís per a reclamar el deute històric que el govern central té amb l’autonomia valenciana.

Joanjo Garcia va criticar l’actual model de finançament i el va titllar “d’insuficient”. Amb un pressupost “1.000 milions inferior resta de comunitats, estem molt lluny de la mitjana per habitant, la segona xifra més baixa d’Espanya” i va destacar que “és una qüestió en la qual hem d’estar units tots els valencians, per damunt d’ideologies”.

Miquel Lorente, des d’EU, va afirmar que aquesta reclamació “és de responsabilitat i justícia perquè es minva sanitat i educació i cap ciutadà ha de tenir més o menys serveis depenent d’on visca”. Així, va criticar tant a PP com a PSOE per defensar “un model de finançament inviable i que vulnera la Constitució”.

Per la seua banda, el PSPV va reconèixer que “és un fet més que evident reclamar una millora ja que el nostre País és la tercera autonomia per la cua quant a finançament”. Així mateix, Cerdà va denunciar que “no es pot utilitzar el finançament com a excusa de retallades, i els vertaders culpables de la situació econòmica són la seua política de malbaratament”. Finalment, el portaveu socialista es va defensar de les acusacions de la gestió d’Aznar i Zaplana als quals va assenyalar com a culpables del model de finançament anterior a 2009.

IMG_1011Rus va acusar a Esquerra Unida d’ajudar al PSOE a aprovar aquest tipus de mesures en el govern central i va recriminar al PSPV “haver estat manant 8 anys, un temps on vos heu passat la Comunitat per l’arc del triomf”. Finalment, Rus va demanar modificar la proposta per una moció in vocce on quedara clar que “durant vuit anys hem estat patint la deixadesa del govern socialista i no s’han reconegut el milió d’habitants més”. La moció va ser recolzada per PP, EU i Compromís, amb els vots en contra del PSOE, i es va aprovar per unanimitat la proposta.

Després d’aquest discutit punt, es va aprovar també la proposta de Compromís per a commemorar el 17 de maig, dia internacional contra l’homofòbia, transfòbia i bifòbia.

Per a Xesca Chapí, Esquerra Unida es mostra completament d’acord perquè “fa falta promoure una visió natural de la diferència de sexes” i va afirmar que “queda molt per fer, com en el camp laboral o educatiu i no podem parar fins a aconseguir la igualtat afectiva”.

Des del PSPV, Xelo Angulo va recordar la reforma codi civil matrimoni homosexual duta a terme pel govern de Zapatero i va reconèixer que “cal seguir treballant per la defensa dels d’aquestes persones i reconèixer la diversitat, donant dignitat a aquest col·lectiu”. Així, el Partit Popular va recolzar la proposta, “assumint compromisos a través de cultura, educació i benestar social”.

El tercer punt en l’ordre del dia responia a una proposta del grup socialista per a iniciar el procés de caducitat de la concessió administrativa de l’explotació de l’aparcament de l’Albereda, denunciant el canvi empresa gestió i disminució serveis.

A Esquerra Unida li va semblar “vergonyós” que un equip de govern no conega que la gestió canvie d’empresa i ho va atribuir “a la dinàmica de desídia de la gestió pública”. Per a votar-la a favor, Miquel Lorente va demanar que el pàrquing s’assumisca en un futur per Proexa ja que és un immoble públic, petició que va ser rebutjada.

Cristina Sunyer, per la seua banda, veu necessari que s’òbriga un expedient, ja que “el pàrquing ha generat una gran quantitat de problemes i despeses des de la seua construcció” i va acusar a la portaveu del grup popular de “burlar-se de l’oposició” ja que no reben les explicacions oportunes en les comissions de govern.

Mª José Masip va negar l’existència de “cap cessió de contracte”, i va explicar que l’ocorregut és “l’excesió de l’empresa delegant l’activitat a Gestió Perot, una cosa totalment legal”. A més va anunciar que s’ha demandat un expedient sol·licitant tota documentació a la nova mercantil.

Rus va mostrar un escrit que confirma que l’empresa és la mateixa, però canvia de nom i va acusar a l’oposició de “falta de rigor i de respecte, perquè els pàrquings a Xàtiva els ha fet el PP, una cosa al que en el seu moment vos vau negar i que va costar 0 i s’han recaptat 300.000 euros”. La petició es va rebutjar.

Ja en l’equador de la sessió, es va passar a aprovar definitivament l’Ordenança Municipal reguladora de l’ocupació de la via pública mitjançant taules, cadires i altres elements auxiliars.

Esquerra Unida, que va posar en marxa la proposta, va destacar la necessitat “preferent” de preservar l’ús del ciutadà de l’espai públic. Compromís es va abstenir al·legant que “no es pot dictar una ordenança d’aquest tipus sense el seu consegüent dictat econòmic que ha d’atorgar qui els utilitze” a més de suposar “una limitació per al futur ja que s’ha perdut l’oportunitat d’adequar els elements urbans, la seua forma i el consens amb tots els usuaris de la nostra ciutat”.

IMG_1012Roger Cerdà va recordar que la “inacció del PP és la causa de la proliferació d’aquest tipus d’elements”. A més, el portaveu del PSPV va qualificar a la normativa de “restrictiva” ja que “no us heu assegut amb els propietaris dels locals per a fer una proposta o para, almenys, començar un diàleg”.

Enrique Perigüell va defensar la prohibició de tancaments en Selgas i l’Albereda, “basats en el respecte ambiental i urbanístic d’aquesta zona emblemàtica de la ciutat”. L’edil va afirmar que “es podrà modificar en un futur” i va informar que “en la resta de zones els tendals es podran instal·lar entre el 31 octubre i l’1 de maig i els recintes hauran d’estar oberts en època d’estiu”. Finalment es va aprovar amb 12 vots a favor, amb l’abstenció del grup socialista i els dos vots en contra de Compromís.

En el torn de mocions, el Grup Municipal Bloc-Compromís va demanar el pagament dels beques de menjador, petició que la resta de grups van aprovar per unanimitat. La moció presentada pel Grup Municipal Esquerra Unida sobre Bixquert va ser rebutjada com a tal, però es va aprovar, amb els vots de Compromís seguir amb les actuacions realitzades en la zona en aquests anys i amb l’estudi de serveis bàsics que va demanar la formació nacionalista.

En la recta final de la sessió el PP va rebutjar la moció presentada en la moció presentada per Esquerra Unida que demanava la redefinició del servei d’ordenació i regulació d’aparcaments a Xàtiva, reduint el 20% de les places actuals i creant un pla integral mobilitat sostenible així com la petició del PSPV per a la creació d’una comissió d’investigació per l’accident del metre de València.

En el torn de preguntes, a causa d’una discussió més pujada de to del normal entre Alfonso Rus i Miquel Lorente, i després de l’enfado anterior de l’alcalde amb Roger Cerdà al qui va qualificar de “maleducat” per diverses interrupcions en el torn de paraula, va decidir suspendre la sessió “per mal comportament”. Aquesta situació es va produir prèviament al torn de preguntes del PSPV, per la qual cosa des d’aquesta formació van mostrar el seu desacord per no poder intervenir amb les seues preguntes.

Abans, Vicente Parra havia explicat el perquè d’un sobrecost del 49% en unes obres amb l’empresa Aldesa, relacionada amb els ‘papers de Bárcenas’. “La causa dels sobrecostos van ser les exigències de les administracions perquè l’obra fóra sostenible des del punt de vista mediambiental i l’excés de cost únicament va ascendir als 125.000 euros”, va finalitzar l’edil, qui va entregar els informes a l’oposició.