Xàtiva estalviarà 300.000 euros anuals en la factura de l’enllumenat

Són molts els projectes que des de la regidoria de serveis públics, Jorge Herrero està portant en marxa en aquests mesos. El més important, per l’estalvi econòmic i beneficis en el medi ambient, és el Pla d’Eficiència Energètica que suposarà el canvi d’un 60% de l’enllumenat de Xàtiva, a més d’una factura amb 300.000 euros menys anuals.

IMG_6029Xàtiva està submergida en un canvi d’enllumenat gràcies a un dels plans més ambiciosos d’aquests anys. En què consisteix?

Quan parlem de Pla d’Eficiència, parlem de dos plans. Un és el pla que finança íntegrament amb 360.000 euros la Diputació, i l’altre que engloba els edificis públics amb una inversió de 180.000 euros a càrrec de l’Ajuntament i de Diputació a parts iguals. Aquest segon pla ha passat un poc desapercebut i amb ell hem fet, per exemple, canvis de motorització en l’aire condicionat en l’Ajuntament i Casa de la Cultura, on degut l’antiguitat dels equips es gastava moltíssim i s’ha actuat en interior d’edificis, com el Centre Social de Majors Abu Masaifa.

En quin moment es troba actualment el canvi de bombetes?

Estem en un ritme bastant alt, al voltant de les 2.000 bombetes de les 4.000 que tenim previst instal·lar. Hem intentat començar per les zones de major consum, com la ronda nord, l’Albereda o la zona de la Bola. Tenim pensat finalitzar aquest projecte al setembre, quan tindrem un 60% dels punts lumínics de Xàtiva amb aquest sistema led, suposant un estalvi de 300.000 euros anuals i amb cost 0 per a nosaltres.

L'Albereda va ser de les primeres zones on adaptar la lluminària als ledsÉs un pla que ha tingut alguna crítica per part de l’oposició.

Són tot avantatges i les crítiques són incomprensibles. A més de l’estalvi econòmic i de la quantitat tan superior d’hores de llum garantida, aconseguim un estalvi espectacular d’emissions de CO2, així com reduir la contaminació lumínica tan acusada en la nostra Comunitat. Les bombetes es classifiquen i guarden per part de l’empresa encarregada de la seua substitució i aquelles que tenen una vida útil per damunt del 50% les tenim per a recanvis en aquells llocs on encara no hi ha led.

A què s’ha degut la tardança de la seua implantació respecte a altres municipis?

Nosaltres hem fet un estudi tècnic previ per a conèixer la quantitat de punts de llum que tenim, tipus de potències de les lluminàries i una auditoria de cada tipus, ja que una ciutat disposa de diferents zones amb diferents necessitats. El nostre procés ha sigut més lent per aquests estudis, ja que altres poblacions van demanar les bombetes sense l’estudi, i moltes d’elles no els serveixen i les han hagut de tornar. A més, aquest pla no contemplava la instal·lació de les bombetes, que en el nostre cas s’acull a l’empresa de enllumenat públic sense cost afegit.

D’altra banda, fa unes setmanes va començar també el Pla de Foment d’Ocupació. Quina importància té per als xativins?

Estem parlant del principal problema del país. Afortunadament, a les dades de població activa de maig hi ha hagut una reducció important amb gent que ha trobat treball. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Xàtiva estem molt contents perquè hem aportat aquest xicotet granet d’arena perquè la gent torne a tenir treball.

En quina mesura es beneficia la seua regidoria d’aquests nous treballs? Canvi de cera al Carrer carlos Sarthou

Aquest pla d’ocupació disposa de 100 persones que desenvolupen treballs en les diferents àrees del consistori. S’ha realitzat una estructura administrativa de supervisió mitjançant els diferents tècnics i realment tenim un operatiu que està donant els seus fruits i tot s’està desenvolupant correctament. S’ha fet un pla d’horaris per a distribuir les 20 hores setmanals, ja que en alguns casos era més productiu aglutinar-les, per exemple, en 3 dies.

Són moltes les actuacions que s’estan dut a terme.

Des de serveis públics, un dels nostres projectes d’inversió és la de modificar el paviment de la vorera de Carlos Sarthou, que està ja en marxa. És un dels trams més transitats de Xàtiva i, a més d’açò, havíem de replantejar-nos l’amplitud de la cera, redistribució de la senyalística, de contenidors… És un projecte molt útil per als ciutadans. També s’està fent un treball molt important de neteja de solars, l’adequació dels quals és molt necessària, així com en edificis culturals i educatius, on es fan treballs de manteniment i de pintura.

Adequació del paviment en ple centre de XàtivaDesprés de la bona acollida que està tenint, quin és el seu futur?

Aquest pla contempla tres fases, amb quatre mesos cadascuna i 100 persones per fase. Tenim programades actuacions molt importants per a ells. És un projecte molt ambiciós i personalment estic molt content amb l’actitud de la gent que ha entrat, és molt positiva, i pense que estem fent que la gent, a més de tenir una ajuda econòmica, tinga la satisfacció de treballar per la seua ciutat.

Finalment, quins altres treballs s’estan projectant per a aquests mesos d’estiu?

Quant a serveis públics, a més d’aquestes actuacions, supervisem les tasques pròpies de la via pública que ens arriben mitjançant les peticions dels ciutadans, la policia… Aquesta activitat es frenarà un poc a l’estiu, ja que tenim els treballs previs a l’inici de la Fira dels quals ens encarreguem nosaltres.