Xàtiva frega els 40ºC i registra la màxima de la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana es troba immersa en una onada de calor que ha disparat les temperatures i està fent rondar els 40ºC en diversos punts de les nostres comarques, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Concretament, Xàtiva registrava 39.9ºC a les 17.30 hores de dilluns, sent la màxima temperatura de la jornada de tot el territori valencià. En segona posició estava Ontinyent, amb 39.1ºC, xifra a la qual s’arribava a les 15.50 hores.

Per a dimarts s’espera que les temperatures seguisquen en aquests valors. De fet, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), ha activat el nivell alt o taronja en les comarques de la Costera i la Ribera Alta.

Aquestes comarques estan integrades en la zona climatològica 17, a la qual pertanyen les següents poblacions: Alcàntera de Xúquer, l’Alcúdia de Crespins, Antella, Barxeta, Bellús, Beneixida, Canals, Càrcer, Cerdà, Cotes, Estubeny, Gavarda, el Genovés, l’Énova, La Granja de la Costera, La Pobla Llarga, Lloc Nou d’en Fenollet, La Llosa de Ranes, Llanera de Ranes, Manuel, Novetlè, Rafelguaraf, Rotglà i Corberà, Sallent, Senyera, Torrella, Vallés, Vilanova de Castelló i Xàtiva.

En produir-se aquest augment de temperatures, s’han activat les mesures per a transmetre les recomanacions de cara a prevenir els efectes de la calor en la salut, en els col·lectius més vulnerables, especialment persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, així com utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

En la llar s’aconsella tancar les persianes, baixar els tendals en les façanes exposades al sol i situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga sigueu; evitar l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos i calents i decantar-se per plats freds i fruites i verdures fresques.

A partir de dimecres tornarem a valors més habituals, amb màximes que no superaran els 33ºC, segons les previsions. De cara al cap de setmana, s’espera, de nou, un notable augment de les temperatures.