Mompó Roca, Leña i Giner tindran un carrer a Xàtiva

  • Rus ho va anunciar ahir a l’acte d’inauguració de l’exposició-homenatge a la Casa de la Cultura

L’Ajuntament de Xàtiva, a través de la Regidoria de Cultura i Educació va inaugurar ahir de vesprada l’exposició – homenatge dedicada al pintor xativí Alfredo Mompó Roca.

L’acte va començar a les 20 hores i va estar present, a més del pintor, l’alcalde de Xàtiva Alfonso Rus, i Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació, així com Pepe Sanchis, director de la Casa de la Cultura i comissari de la mostra. Al saló noble es va realitzar l’homenatge, amb un vídeo que va precedir la lectura de la instància que va demanar aquest homenatge per part de Pla. “Xàtiva és una ciutat cultural referent, jo m’atrevisc a dir a nivell provincial, i l’exemple és el nombre de pintors que tenim ací. Ens sembla importantíssim veure com entre ells es recolzen, i en aquest cas demanen el que companys amb una trajectòria potser més llarga o més reconeguda siguen homenatjats per l’Ajuntament, i pel consegüent, pel conjunt de la ciutadania”, destacava l’edil en paraules al nostre setmanari.

Posteriorment, l’alcalde Alfonso Rus va anunciar la intenció del consistori en dedicar un carrer als pintors locals: a Roberto Leña, Vicente Giner i el propi Alfredo Mompó Roca. Iniciativa que des d’aquesta setmana va a passar tots els tràmits reglamentaris.

En l’acte, l’artista va regalar a la ciutat un quadre que parla sobre la Crema de Xàtiva. La vesprada va estar amenitzada per un quintet de corda que va amenitzar la visita de l’exposició als assistents.

L’exposició antològica, que mostrarà bona part del seu treball, ocuparà les quatre sales d’aquesta instal·lació municipal, podent-se visitar fins al 21 de febrer.

La mostra, que té com a títol “El pintor de la llum”, reconeix a la dilatada trajectòria artística de Mompó que l’ha portat a divulgar el nom de Xàtiva per tot arreu del món. El pintor xativí es va criar entre la Guerra Civil i la postguerra. Es va iniciar en l’art amb el seu pare, escultor. Des de jove es va mostrar interessat pel paisatge. Juntament amb un col·lectiu de joves pintors va fundar el “Grup Sait”, on va practicar el dibuix al natural. Posteriorment va ingressar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de València i va acabar la carrera obtenint el títol de Professor de Dibuix. En 1.955 es va traslladar a Madrid, on va fixar la seua residència, és ací on va realitzar nombrosos estudis dels mestres clàssics.

En 1.957 va tornar a Xàtiva, on es va fer càrrec de la plaça de professor de dibuix, a l’Escola de Formació Professional, iniciant la seua carrera docent. Va obtenir per oposició lliure la Càtedra d’Institut a Albacete, on es va traslladar, tornant després a Xàtiva i impartint classes al Josep de Ribera.

L’obra de Mompó Roca es troba en nombroses col·leccions oficials i privades tant nacionals com internacionals.

 

 

Alfredo Mompó Roca, pintor

“La pintura de Mompó Roca és una pintura a la que hi ha que tornar”

Què suposa per a nivell personal que la ciutat se’n recorde de vostè?

IMG_9059Per a mi ha sigut una sorpresa i una alegria, a més d’un sentiment molt especial. Després de tota una vida dedicada a la pintura i a l’ensenyament, que al teu poble et reconeguen em pareix molt especial.

Suposem que l’exposició més peculiar de totes les que ha realitzat en aquests anys.

Per descomptat, és molt diferent. Tindré més de 200 exposicions individuals, però en aquesta no m’involucre com a pintor, sinó que ho han fet les persones que estan rere d’aquesta mostra i d’aquest homenatge.

Naix d’un reclam ciutadà que ha instat a l’Ajuntament a realitzar aquest reconeixement.

Sí, estic molt agraït al grup de pintors a l’aire lliure. És un grup formidables que es reuneix tots els cap de setmanes al Moncho, on primer esmorzen i després se’n van a pintar, cosa que em dona una enveja tremenda ja que no puc anar. Estic molt emocionat de que ells se’n recordaren de mi i feren aquesta proposta.

Normalment aquests reconeixement es fan a títol pòstum, mentre que en aquesta ocasió com a autor té l’oportunitat de gaudir de l’homenatge.

Així és, és una satisfacció personal. Sent molt que hi hagen pintors xativins extraordinaris, els que precediren la meua generació, com Tudela, Rafael García, Paco Climent, Olivas… i no tingueren aquesta oportunitat.

De vostè parlen com al “pintor de la llum”. En què consisteix la seua obra?

La meua forma de pintar sempre ha sigut molt particular. Quan eixíem de València se’ns coneixia com als pintors del Mediterrani. De vegades, pareixia un tòpic i alguna vegada despectiu, però després et dones compte de que no, ja que jo sóc un pintor d’ací i tinc que pintar com ho sent. Sóc un seguidor valencià i de la pintura valenciana.

La gent parla de vostè com un pintor reconegut no sols a nivell espanyol, sinó també a nivell internacional.

Tinc molta edat, he fet moltes exposicions i és casi natural que arriben obres a molts llocs si tens un mitjà èxit.

Possiblement a Xàtiva no està el suficientment reconegut?

Pot ser, però la culpa és meua ja que he estat 25 anys anant a València tots els anys i, en canvi, he fet tres exposicions a Xàtiva. En aquest sentit, és normal que em coneguen més fóra. El problema està en que els pintors hem d’elegir. Xàtiva és una ciutat extraordinària, jo la considere com la més compradora de la província de València, però és impossible que absorvisca l’obra d’un sol pintor. Jo em vaig projectar fóra amb l’ambició d’arribar a més.

Com veu actualment la salut artística a la ciutat en l’actualitat?

El problema que tenim amb la pintura és que, a diferència de fa 20 anys, ja no queden galeries. En València hi havien 33 galeries funcionant a ple rendiment, i hui no sé si ja en queden dos o tres, i que es dediques a exposicions col·lectives i un ús de ventes diferent.

Per què convidaria als nostres lectors a gaudir de l’exposició?

Segurament no sóc el més indicat a parlar de la meua obra, però si volen veure obres diferents i que de segur els alegre la vista, tenen l’oportunitat a la Casa de la Cultura de Xàtiva. Com em va diu una vegada un crític, la pintura de Mompó Roca és una pintura a la que hi ha que tornar.

 

 

Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació

“Es tracta d’una exposició importantíssima per a Xàtiva”

Per què s’ha decidit homenatjar aquest reconegut pintor?

MJ PlaDes de l’àrea de cultura vam iniciar aquests homenatges fa uns anys arran d’una petició ciutadana de la medalla de la ciutat a Juan Francés. Des d’aquest moment començaren aquestes exposicions – homenatge, primer va ser Juan Francés, després Roberto Leña, Vicente Giner, i ara Alfredo Mompó Roca. Vull recordar que totes aquestes exposicions-homenatge, naixen per la petició sempre ciutadana de Xàtiva, en aquest cas ha sigut el grup de pintors a l’aire lliure el que ha demanat que Mompó Roca se li fera una exposició antològica per retre-li homenatge i perquè la gent puga conèixer millor la seua obra.

La importància de l’exposició resideix en que va a utilitzar-se tot l’espai de la Casa de la Cultura.

L’ocasió ho mereix. Sempre ho intentem i en aquest cas el pintor té obres suficients per a poder utilitzar-la. El que volem és, igual que hem fet amb les altres, donar sensació d’unitat i continuïtat. A més, aquesta mostra quedarà per al futur ja que hem editat un catàleg mitjançant l’empresa xativina Imagina* i que imprimirà l’impremta de Diputació.

Una mostra més de que l’Ajuntament segueix apostant per la cultura local.

Per descomptat, ja que estem per a açò. Xàtiva és una ciutat cultural referent, jo m’atrevisc a dir a nivell provincial, i l’exemple és el nombre de pintors que tenim ací. Ens sembla importantíssim veure com entre ells es recolzen, i en aquest cas demanen el que companys amb una trajectòria potser més llarga o més reconeguda siguen homenatjats per l’Ajuntament, i pel consegüent, pel conjunt de la ciutadania.

Aquesta és la primera gran exposició de l’any que dona el tret d’eixida a un nombrós calendari cultural.

Sí, ja que al febrer, amb la data per confirmar, s’inaugurarà el nou Museu de Belles Arts i, a l’abril, tindrem una nova edició de la major exposició que té lloc als carrers de Xàtiva: Carrers d’Art.

Perquè convidar als veïns de Xàtiva i de la comarca a no perdre’s aquesta exposició?

Primer perquè és una exposició importantíssima. Jo he estat veient aquests dies les obres i m’ha sorprès malgrat ja conèixer l’obra de Mompó. Es tracta de la pintura d’un pintor local, una persona que la tenim ací a Xàtiva, que és molt reconeguda a nivell nacional i internacional. És una oportunitat única de que la gent vaja i que conega a aquest artista ja que va a veure’s representat en totes les seues èpoques. I a part d’açò, crec que és important que siguem nosaltres la gent de Xàtiva , la que recolzem amb la nostra presència a aquest homenatge a un pintor local.

 

 

Pepe Sanchis, director de la Casa de la Cultura

“La ciutadania ha de reclamar aquests homenatges i l’Ajuntament té que seguir sent sensible per acceptar les propostes”

Qui és Alfredo Mompó Roca?

Pepe SanchisEn Xàtiva és un artista plàstic molt reconegut. Es caracteritza per un estil molt lluminós, per aquest motiu està catalogat com al “pintor de la llum”, destacant en paisatges, figures, bodegons… Ha sigut un professional docent en l’àrea de belles arts, estant ja jubilat.

Quina és la importància d’aquest autor xativí?

Quan un artista té una dilatada trajectòria artística, com en aquest cas ja que disposa d’un obra extensíssima, i a més està reconeguda a Espanya i fora del país com a Nova York o París, no cal dir més. Mompó Roca no és un nom qualsevol, sinó que és un autor molt reconegut. A Xàtiva hi ha autors baix de les pedres, però hi ha uns artistes consagrats que ho han demostrat gràcies a la seua dilatada trajectòria com el propi Mompó, Leña, Francés, Giner, Ramos, els germans Daroca, Bolinches… La ciutadania ha de reclamar aquests homenatges i l’Ajuntament té que seguir sent sensible per acceptar les propostes.

Des de fa uns anys s’està retent homenatge als artistes locals més importants.

Sí, estem fent exposicions d’artistes consagrats a la ciutat gràcies a peticions ciutadanes. Jo sóc el comissari de l’exposició amb la tasca que això suposa, ja que una mostra d’aquest calibre és molt complicat. Estem parlant d’una mostra antològica on repassem tota la seua trajectòria. Hem confeccionat un catàleg, hem recopilat les seues obres… Hi ha artistes amb molta obra venuda o obsequiada, i en aquest cas, per sort, Mompó disposava de gran part de la seua obra a sa casa.

En aquest cas, important que es recorde a l’artista quan està viu.

Lamentablement sol passar el contrari, a títol pòstum. L’artista sentirà la satisfacció de que els seus veïns se’n recorden d’ell i aprecien la seua labor en el camp de les arts plàstiques.

Quan es podrà visitar l’exposició?

Des del proper divendres 16 de gener amb una inauguració que serà molt càlida i a la que estan convidats tots els veïns. Finalitzarà el dissabte 21 de febrer, ja que en eixe moment entrarà l’exposició fallera del Ninot.

Per què no es deuria de desaprofitar aquesta oportunitat?

La gent gaudirà molt d’aquesta exposició ja que la paraula color i la paraula llum van unides, i són fonamentals en aquest autor. Són dos aspectes que van a generar molt d’interès en els visitants. És una oportunitat única de veure reunit en un mateix espai l’obra d’un pintor que no deixa a ningú indiferent. Açò ho sap qui mirant un quadre se sent extasiat i complagut com a persona, transmetent una sèrie de sentiments, valors… que en definitiva és el que pretén l’artista.