Xàtiva incrementa l’aposta pels seus joves

  • L’Ajuntament ha anunciat que allargarà fins a estiu, amb fons propis, el programa europeu “Jove Oportunitat” després dels bons resultats entre els 10 joves que participen en la seua primera edició

L’Ajuntament de Xàtiva augmenta l’aposta pels seus joves. Des de l’arribada de Lena Baraza a la Regidoria de Joventut  fa quasi dos anys, s’han multiplicat exponencialment les activitats, propostes i oportunitats que s’ofereixen a un dels col·lectius més oblidats en anteriors legislatures. Un treball que no ha estat fàcil, i en el qual s’ha tingut que sembrar durant molts mesos per poder recollir ara els fruits. Tot començant per l’adequació de la Casa de la Joventut, un espai que s’ha reinventat, s’ha rehabilitat, s’ha dotat de vida i s’ha convertit, a la fi, en un vertader punt d’encontre per als joves de Xàtiva. Un lloc on ser escoltats i trobar respostes a les seues inquietuds.

Aquesta aposta per part de l’Ajuntament de Xàtiva es feia palès ahir, quan l’alcalde de Xàtiva anunciava l’ampliació, amb fons municipals, del programa europeu “Jove Oportunitat”. L’anunci el realitzava en la visita que el grup de joves de la ciutat realitzaven al Consistori, dins de les diferents activitats que venen realitzant des de l’inici del programa ara fa uns mesos i que, segons afirmen, els ha canviat la vida i la seua visió de futur.

Programa “JOOP”

El programa Jove Oportunitat (JOOP) és una iniciativa pilot promoguda des de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) l’objecte de la qual és la realització d’accions d’orientació -coaching- per a joves entre 16 i 21 anys que abandonen els estudis sense haver aconseguit ni una titulació de Batxillerat ni completar un Cicle Formatiu (FP) de Grau Mitjà.

El programa presenta la singularitat que la seua execució es basa en una estreta col·laboració entre l’IVAJ i els Ajuntaments que decidisquen adherir-se al programa, com ha estat el cas del de Xàtiva. Es parteix de la idea que només actuant a nivell local és possible que tinga èxit una actuació com la qual es proposa, que requereix la coordinació eficaç dels diferents agents que actuen sobre el terreny.

Es tracta d’actuar sobre el col·lectiu juvenil que hi ha darrere de les estadístiques de fracàs escolar i abandó educatiu primerenc, un problema amb enorme incidència a la Comunitat Valenciana, on els nivells són 3 punts percentuals superiors a la taxa mitjana estatal i 15 punts per dalt de comunitats autònomes com la catalana o la basca.

El programa Jove Oportunitat es guia pel principi d’actuació primerenca, que tracta de remeiar una situació que es converteix en més difícil de resoldre com més es perllonga en el temps. És per açò que es prioritza l’actuació sobre joves que, probablement després d’anys de fracassos, acaben d’abandonar els estudis i sobre els qui, segons el parer dels seus tutors i orientadors al seu centre docent, estan en risc imminent d’abandonar-los prematurament.

La labor de l’educador en què es concreta el programa es realitza de manera intensiva durant tres mesos, en grups d’entre 10 i 12 participants i també de manera personalitzada. Atenent a la diversitat de situacions i fugint d’enfocaments de “talla única”.

Molts participants tal vegada només estiguen en un moment de desorientació o indecisió sobre “què faig ara”. Uns altres, després d’anys en el grup dels “repetidors”, amb la seua autoestima sistemàticament minada pel fracàs reiterat, s’hauran deixat vèncer pel derrotisme, el descoratjament i la passivitat: l’absentisme mental que no es registra en passar llista. Altres s’han col·locat darrere de la façana de “em dóna tot igual”, amb diferents intensitats de sentiments de negativitat, desenganxe o directe rebuig cap a la seua escola, cap a tot el sistema educatiu… i cap al món.

El programa Jove Oportunitat aspira a traure del seu actual estat, que els inhabilita per a l’acció, a uns joves que ara ni estudien ni treballen, joves diversos però que poden beneficiar-se de les adequades sinergies grupals, combinades amb una atenció individualitzada. Una intervenció externa breu però que pretén actuar com a revulsiu, un punt d’inflexió en les seues vides que els porte a un canvi radical en la seua manera de pensar i de fer.

L’actuació no oblidarà a les famílies dels xics i xiques participants, molt freqüentment sumides en un sentiment de frustració, volent fer el millor però a voltes confuses o desorientades sobre com actuar, què aconsellar, cap a què camine guiar al seu fill o filla .

El resultat que es pretén aconseguir amb el programa Jove Oportunitat és afavorir que la persona jove participant realitze una reflexió integral sobre el seu projecte de vida.

Para, a continuació, ser capaç de prendre una decisió, responsable i raonada, respecte al seu projecte professional, que implica la construcció d’un itinerari per a millorar la seua qualificació, conscient que només així podrà accedir a ocupacions de major qualitat i estabilitat/sostenibilitat en el temps.

Visita a l’Ajuntament de Xàtiva

L’alcalde Roger Cerdà, va ser l’encarregat de rebre al grup en el saló de plenaris de l’Ajuntament. Ací, es va interessar per la situació de cadascú i va conèixer, de primera mà, el desenvolupament del programa durant aquests tres mesos. Cerdà va recordar que el principal objectiu de l’equip de govern són “les persones” i va animar als joves a seguir endavant amb aquest camí que han emprès. Posteriorment, el primer edil els va acompanyar en la seua visita per les diferents dependències municipals, com la sala de juntes,  o el seu despatx. La visita va acabar en la part superior de la casa consistorial, on tots els presents es realitzaren una foto de família.

Els resultats ja són visibles

El programa JOOP pretén orientar a joves d’entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis per tal que puguen prendre decisions en relació a desenvolupar la seua formació o dirigir-se cap al món laboral. Amb la realització del programa durant aquestos tres mesos, s’han pogut conèixer noves necessitats i diferents realitats que afecten als nostres joves, a més de detectar carències en l’àmbit formatiu.

 El programa està donant bons resultats pel que fa a la motivació dels alumnes, que d’aquesta manera troben facilitats per construir un itinerari que millore la seua qualificació. Per això, s’ha considerat l’ampliació de la durada del programa amb l’objectiu de facilitar la reincorporació als diferents processos, ja que, donades les característiques del col·lectiu implicat, és fa necessari dur a terme un procés d’acompanyament i seguiment que els facilite el retorn als diferents processos formatius.

Tal i com ens han afirmat els propis joves, aquesta iniciativa els ha canviat la vida i els ha permès motivar-se de cara al futur. De fet, tots ells tenen entre els seus objectius començar a formar-se a partir de l’estiu per a optar a diferents treballs: dissenyadora, bomber, músic o carretiller són sols uns exemples. 

A partir d’ara, aquest programa continuarà adaptant-se a les necessitats reals del grup de joves de la ciutat. Aquesta és una mostra més de com l’Ajuntament de Xàtiva i la Regidoria de Joventut estan conscienciats amb les necessitats dels joves amb risc d’exclusió social.

LENA BARAZA . REGIDORA DE JOVENTUT A L’AJUNTAMENT DE XÀTIVA

“Hem augmentat un 160% el pressupost de Joventut respecte a l’anterior govern”

En què consisteix el programa “Jove Oportunitat”?

Es tracta d’un programa que ve finançat per fons europeus i està organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut. És el projecte pilot i Xàtiva és una de les 19 poblacions que participa, entre les quals destaquen, a la província de València, municipis com Alzira, Quart de Poblet o Torrent. És un projecte, inicialment, que es renovava de tres mesos en tres mesos, fins al 2022. La idea és agafar a joves de la ciutat sense estudis superiors, amb dificultat per trobar feina, i amb un entorn social complicat. Aquest programa es podrà repetir tantes vegades com considerem necessari fins el 2022, però ens vam trobar amb el problema de que els tres mesos finalitzaven ara i amb aquest període no és suficient. Els tres mesos han sigut molt importants per a ells, ha augmentat el grau de coneixement d’ells mateix, han començat a gestionar les seues emocions i han millorat els hàbits diaris. Si el programa finalitzara ara, i fins a juny que s’obri el període de matriculacions en les proves d’accés, mòduls o certificats professionals, tot el treball realitzat i les millores aconseguides es perdrien i quedarien en res.

En aquest sentit, quina postura ha pres l’Ajuntament de Xàtiva?

Hem traslladat directament al secretari general de l’Institut Valencià de la Joventut la nostra petició de realitzar un programa més llarg i més adaptable, segons les necessitats de cada grup. Ens han dit que, de cara als propers programes, enlloc de ser de tres mesos, serà de quatre. Però aquest primer programa no podia ser. Aleshores, el que hem decidit és, mitjançant el pressupost municipal i de la partida que disposa la Regidoria de Joventut, dotar d’una partida específica que permeta allargar el curs fins a juny i concloure la tasca que hem iniciat amb els joves. A partir d’ací, hem creat un programa que segueix amb la mateixa línia de potenciar la responsabilitat dels joves i encarat a l’educació més formal perquè puguen elegir el millor camí per al seu futur. A més, el programa està orientat al seu futur laboral i, entre les diferents activitats que hem realitzat, hem visitat tot tipus d’empreses perquè coneguen tots els perfils professionals. Aleshores, gràcies a l’aposta que fem des de l’Ajuntament, hem aconseguit que s’amplie el programa fins al 16 de juny i que durant les setmanes següents puguen matricular-se en les proves d’accés que desitgen. Les polítiques de joventut que estem desenvolupant es deuen en gran mesura a l’aposta que està realitzant l’alcalde Roger Cerdà, així com la resta del govern, en el compromís d’augmentar el pressupost de Joventut fins a més d’un 160% del pressupost que hi havia en el govern anterior.

Quin és el perfil de jove que participa al programa?

Són 10 xics i xiques d’entre 16 i 21 anys, tots ells de Xàtiva, que venen voluntàriament. Són perfils amb una vida certament problemàtica pel seu entorn. Tractem de posar al seu abast les mateixes eines de les quals disposa la resta de la població i que ells no han pogut o no han sabut aprofitar des de la formació formal.

Quina està sent la seua acceptació?

Molt positiva. L’evolució i el canvi és molt gran. Sols en la manera de comportar-se i de gestionar les emocions de cara als seus companys ja es noten les millores. Han passat d’un comportament agressiu a saber relacionar-se amb la resta de companys, ajudar-se uns a altres i, inclús, reconèixer quan s’equivoquen i disculpar-se.

Com és el seu dia a dia?

Tenen una aula a la Casa de la Joventut on tots els dies es reuneixen per treballar diversos aspectes. Cada grup és un món i, en el cas de Xàtiva, l’educadora Berta Fabra ha adaptat el programa segons les necessitats que va detectar a l’inici. Es treballen activitats socials i dinàmiques, sense llibres o un temari escolar. Han passat d’estar en casa, gitar-se a la matinada, alçar-se al mig dia, jugar a la Play Station i anar al parc… a tindre unes expectatives de futur, unes rutines i una motivació. A més, ara ja saben que tenen la Casa de la Joventut com a referència, un lloc de reforç, de formació i on poder acudir a demanar ajuda. Un lloc on mirar-los a la cara de tu a tu i poder ajudar-los en tot el que necessiten.

De cara a futures edicions, què han de fer els interessats en participar en aquest programa?

Tenen que tindre entre 16 i 21 anys, i estar inscrits en el SERVEF, dins del programa de garantia juvenil. A partir d’ací, realitzem una entrevista i estudiem cada cas. Ja poden vindre a inscriure’s per al curs que començarà en setembre.