Xàtiva inicia el programa de prevenció de càncer colorectal

  • “Aquesta prova pot salvar la vida”, afirma la regidora Yolanda Sipán

Un total de 6.800 homes i dones de Xàtiva amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys rebran aquests dies en els seus domicilis una carta en la qual se’ls convida a realitzar-se una prova totalment gratuïta emmarcada en el programa de prevenció de càncer colorectal. Un tipus de càncer que és el segon que més afecta a homes i dones després del de pulmó i el de mama, respectivament, i que és la primera causa de mortalitat per càncer a la Comunitat si es considera a tota la població conjuntament.

La regidora de Sanitat i Esport de l’Ajuntament de Xàtiva, Yolanda Sipán, va presentar el programa acompanyada per Sergio García, gerent del Departament de Salut Xàtiva – Ontinyent; Máximo Pérez, director de Salut Pública; i Patricia Escobar, responsable del programa.

Sipán va animar a la població a “perdre la por a fer-se la prova i a donar aquest pas pot salvar la vida” ja que “quan es detecta aquest tipus de tumor en un estadi molt inicial, la curació supera el 90%, sent un càncer més comú del que pensem”. Per a la regidora “una institució com la nostra ens hem d’implicar perquè la gent té que estar ben informada i conèixer la repercussió que pot tindre aquesta prova”.

Per la seua part, Sergio García destacava “la implicació de totes les àrees del departament” i animava als ciutadans “a participar d’aquest projecte”. Máximo Pérez va agrair “el suport de la població de Xàtiva” i va anunciar la intenció de convertir en rutina aquestes revisions com les del càncer de mama, ja assumides per la població.

Les persones que ja hagen rebut la notificació hauran d’enviar per correu la targeta de participació que s’adjunta i seguidament rebrà el material per a la recollida de la mostra de femta. Una vegada arreplegada la mostra haurà de lliurar-se en el centre d’atenció primària i una vegada analitzada es notificaran per carta els casos negatius i els positius per telèfon.

De moment ja s’han enviat 1.500 cartes però el programa continuarà vigent fins a juliol i es repetirà cada dos anys.

El pròxim 6 de maig a les 17:30 hores tindrà lloc un xarrada informativa en la Casa de Cultura emmarcada en aquest programa de prevenció.

 

Un pòlip a l’intestí

Aquesta malaltia respon a un tumor que es desenvolupa en l’intestí gruixut a partir d’una lesió denominada pòlip. Alguns pòlips poden transformar-se en càncer després de 10 o 15 anys i per açò és convenient detectar-los precoçment. La detecció precoç es basa en l’anàlisi de la presència de sang oculta en la femta.

No sol presentar símptomes en les fases inicials, però s’han identificat com a signes més freqüents la sang en la femta, canvis en els hàbits intestinals i pèrdua de pes sense raó coneguda. Tenen més probabilitat de patir aquest càncer les persones amb història familiar amb aquesta malaltia així com persones amb malalties inflamatòries intestinals cròniques o pòlips adenomatosos. Independentment d’aquestes situacions, a partir dels 50 anys augmenta el risc.

Si el resultat de la prova és negatiu el ciutadà rebrà una carta en el domicili amb el resultat negatiu, la qual cosa significa que so s’ha detectat sang oculta en la femta, és a dir, que és molt probable que no es patisca càncer colorectal. Cal destacar que aquesta prova no és 100% exacta, per la qual cosa es notara algun símptoma, caldria acudir al metge d’Atenció Primària.

En canvi, si el resultat és positiu, (4 o 5 de cada 100 persones que participen en el programa obtenen un resultat positiu) no significa que el ciutadà tinga càncer colorectal però és necessari fer una colonoscòpia per a conèixer l’origen exacte de la sang. Si en la realització de la colonoscòpia es detecta algun pòlip, quasi sempre serà possible llevar-lo per a evitar que evolucione a càncer en un futur.

En tot el procés de desenvolupament del programa intervenen tant l’àrea d’atenció primària informant als pacients com l’atenció especialitzada de l’hospital que realitza el diagnòstic, sent tres els especialistes que es dediquen exclusivament a la realització d’aquestes proves a Xàtiva.

A través d’aquest programa es poden identificar lesions precursores de càncer o càncer en fase precoç i tractar-los amb altes probabilitats de curació.