Xàtiva inverteix 153.000 euros en una segona ronda de substitució de fanals

  • Aquestes actuacions de millora de la seguretat lumínica, finançades en part per la Diputació de València, formen part del Pla Xàtiva Creix

L’Ajuntament de Xàtiva ha posat en marxa una segona fase del Pla de Seguretat lumínica, amb la inversió de 153.075,37 euros per a la instal·lació d’un total de 275 nous aplics led i 221 noves lluminàries completes. Aquesta quantitat econòmica ve a repartir-se a raó de 95.075,37 euros procedents del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València de 2016 i 58.000 euros a càrrec del Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix.

L’actuació pretén augmentar els nivells d’il·luminació en determinats carrers per tal de millorar la qualitat de l’enllumenat públic i augmentar la seguretat viària en el nucli urbà de la ciutat. Aquesta intervenció compleix els nivells d’il·luminació assenyalats en el punt dos de la Instrucció Tècnica Complementària EA-02 del Reial Decret 1890/2008, de 14 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament d’eficiència energètica en instal·lacions d’enllumenat exterior.

El regidor de Serveis Públics, Ignacio Reig, mostra la seua satisfacció pels resultats de la primera fase del Pla de Seguretat lumínica, el que l’ha portat a iniciar una segona fase amb major pressupost: “a la primera fase vam invertir 98.000 euros i ara anem a destinar més de 153.000 euros per renovar la il·luminació d’entre 40 i 45 carrers de Xàtiva. Entre aquestes dues fases, la ciutat recuperarà un nivell d’il·luminació amb molta seguretat”. L’horitzó temporal que es marca el regidor per a la finalització de l’execució d’aquesta segona fase és abril de 2018.

A més d’aquesta intervenció global, la millora de la il·luminació es va executant també puntualment en zones com l’aparcament de la Ciutat de l’Esport, els accessos al grup d’habitatges de Les Santes o en els laterals del Gran Teatre, que donen accés a l’IES La Costera i al Jardí de la Pau, aquestes dues últimes encara en fase d’execució.

Als carrers en les que l’enllumenat està realitzat amb lluminàries antigues se substituirà la lluminària completa per una de tecnologia led de 80 o 120w regulable, en funció de l’altura de la columna i ample del vial. A les zones enjardinades i carrers de vianants amb lluminària tipus bola i llum led de 55w se substituirà la lluminària completa per una de tecnologia led de 50w regulable, amb òptica asimètrica o simètrica en funció de la distribució. Finalment, als carrers pertanyents a urbanitzacions d’execució recent se substituirà la llum de les lluminàries per un mòdul retrofit led de 80w regulable. La temperatura de color de tot l’enllumenat a instal·lar serà de 4.000ºK.

Carrers on està previst realitzar la instal·lació del material a subministrar i el tipus d’intervenció:

– Plaça Vicent Andrés Estellés

– Plaça Joan Fuster

– Plaça Poetes Xativins

– Zona jocs al costat CS Ausiàs March

– Plaça Ximenera Doctor Simarro

– C/ Professor Sanchis Guarner

– Plaça de la Constitució

– C/ Doctor Simarro

– C/ Hipòlit Sanç

– Plaça de la Constitució

– C/ Portal de la Granja

– C/ Av. de la Ribera

– Accés Xàtiva per Novetlè

– C/ Saurina d’Entença

– C/ Arquitecte Cuenca

– C/ Argenteria

– C/ José Armedo

– C/ Germanies

– Camí Sant Antoni

– C/ Forn del Vidre

– C/ Valerio Catulo 

– C/ Dels Furs

– C/ Pintor Climent

– C/ Pintor Perales

– C/ Salvador Úbeda

– C/ Portal de la Granja

– C/ Jaume Ros

– C/ Canonge Gonzalo Viñes, 

– Av. Nou d’Octubre

– Carrers Urbanització Palasiet

– C/ Silo Itàlic

– C/ Lluís Milà

– Carrers urbanització Bola II

– C/ Argenteria

– Carrers Urbanització Bola I

– Av. Pintor Juan Francés

– C/ Ana Calabuig

– C/ Pepe Martínez Molla

– Carrers urbanització Mesquita