“Xàtiva necessita rellançar-se no sols en clau econòmica, sinó també en clau de drets”

El passat dissabte la plaça la Bassa va acollir la presentació de Miquel Lorente com a candidat a l’alcaldia de Xàtiva del grup municipal d’Esquerra Unida. Aquesta setmana a L’Informador hem volgut conèixer un poc més a fons a aquest xativí que afirma encapçalar “un gran equip de persones decidides a treballar per Xàtiva d’una manera honesta i amb molta il·lusió”.

Qui és Miquel Lorente?

Un entre tants que ve d’una família humil. A partir dels estudis vaig aconseguir anar coneixent certes qüestions que et fan entrar en l’ona política. És cert que tinc una certa tradició familiar, sobretot per part del meu avi patern. Al 1997 vaig entrar en Esquerra Unida senzillament per estima a Xàtiva i per ganes de canviar les coses. La meua vinculació política no va deixar de créixer fins al punt de ser president del Consell de la Joventut, formant part de les llistes. Després d’un lapsus de cinc anys on vaig marxar a Catalunya per qüestions de treball, vaig encapçalar ja la llista a les passades eleccions on passarem de zero a dos regidors. Sóc llicenciat  en història, sent professor actualment a l’Olleria, i estudie Ciències Polítiques.

Ara dones un pas més en aquesta trajectòria.

Més que un pas és un repte col·lectiu que afrontem amb molta il·lusió per guanyar la ciutat, no per un fet de narcisisme, sinó per una victòria per part de la gent front unes polítiques que no volem. Xàtiva necessita rellançar-se no sols en clau econòmica, sinó també en clau de drets. Esquerra Unida és una opció carregada d’il·lusió i de futur.

Eres el candidat més jove, açò és un handicap o és positiu?

Considere que més que ser Miquel Lorente massa jove, els que governen ara porten massa anys. I açò sí que és un handicap. Portar 20 anys governant fa que s’entren en dinàmiques i inèrcies de poca activitat i poc dinamismes. Que entre gent nova, jove, compromesa i formada  fa que entre aire fresc i és un plus per a la candidatura i per a la ciutat.

Con valores aquestes dos dècades d’Alfonso Rus a l’alcaldia?

No puc negar que són els anys on més diners han vingut a Xàtiva, la major arribada de recursos en un període democràtic. Però també és cert que mai s’havien gestionat tant mal aquests diners públics, els diners més sagrats que hi ha i que deurien de tenir una preferència absoluta per les persones. Ací hem tingut moltes inversions que han pensat en tot menys en millorar la qualitat de vida de la gent de Xàtiva.

Quina experiència acumules en aquests primers anys com a regidor?

Han sigut de molta feina, però al mateix temps d’una perplexitat absoluta per veure com una institució que deuria ser la més pròxima al ciutadà està tan allunyada per culpa de l’equip de govern. El que més m’ha sorprès és que els propis regidors han sigut insensibles al patiment i a la realitat de la gent. Cal recordar que Xàtiva és una societat trencada, una fractura social sense ningun programa d’acció per aturar el problema.

En què canviarà Xàtiva amb Miquel Lorente com alcalde?

Tenim una aposta decidida a que després de les eleccions Xàtiva tinga un pacte de ciutat que pose els fonaments de la Xàtiva del Segle XXI. Uns fonaments amb quatre pilars. El primer és la democràcia ja que l’Ajuntament ha d’escoltar a la gent i ser la corretja de transmissió del que la ciutadania demana. El següent pilar és garantir els drets bàsics, com el dret a l’habitatge, eliminar la pobresa energètica, eradicar la pobresa infantil o la fam a Xàtiva, que és una vergonya per a la ciutat. El tercer punt és l’economia, ja que la ciutat necessita un pla estratègic adreçat a conèixer el relat econòmic dels propers anys. Hem de tenir un referent per a la política industrial, comercial i agrícola. En aquest sentit ja estem treballant en un programa marc amb la Universitat d’Alacant, ja que vivim en es comarques centrals, entre dos gran metròpolis com son València i Alacant que xuplen recursos econòmics i personals, pel que hem de definir un pla de curtcircuit buscant la nostra pròpia particularitat. Finalment, el quart element en el que ens basem és que Xàtiva ha de ser una ciutat educadora que fomente la cultura i el civisme. Volem una Xàtiva de tots els colors, de futur, i que permitisca tornar als joves que han marxat.

Quines són les expectatives de cara a maig?

Durant aquests quatre anys ens hem preparat per a créixer com a col·lectiu, a nivell polític i en proposta, sentit comú i rigor. Ara, ha arribat el moment en el que hem passat de créixer a guanyar.

Hi ha gent que té por del pacte entre formacions. Què opines d’aquesta possibilitat?

A mi el que més por en fan són les majories absolutes, ja que fan que les polítiques s’enroquen i els equips de govern, com el de Xàtiva, entre en dinàmiques de desídia. Els governs amb diferents colors fan que es consensuen totes les decisions, entrant en un joc polític i democràtic molt beneficiós. La política és més rica davant d’equilibris.

Heu celebrat nombroses assemblees aquests mesos. Quins són els propers passos?

Arribem a la campanya molt il·lusionats i molt tranquils, ja que hem fet la feina des del minut zero, estant en contacte amb els ciutadans des del primer dia que vam entrar a l’Ajuntament. Tots els anys hem baixat dos vegades a tots els barris de la ciutat, on hem escoltat suggeriments, hem aportat eines… Un feedback que ha sigut costant en la legislatura. Ara va a mantenir-se el contacte, però amb el plus de les propostes que hem estudiat i que volem fer partícips tots els xativins. El 7 de febrer celebrarem una assemblea oberta a tots.

Un desig de cara al nou any.

Que el patiment desaparega  a Xàtiva, els drets estiguen garantits i que la gent crega en el futur i en la política.