‘Xàtiva, passeig monumental’ es presenta a la Casa de la Cultura

S’ha presentat a la Casa de la Cultura de Xàtiva el nou llibre ‘Xàtiva, passeig monumental’, de Toni Martínez Revert.

El llibre és una obra que tanca una trilogia de ‘Xàtiva en blanc i negre’ i que es compon d’unes 160 fotografies dels monuments i espais representatius de la ciutat.

Alhora quedarà inaugurada a la Sala del Pati Cobert, l’exposició ‘Xàtiva, passeig monumental’, amb una mostra de les fotografies reproduïdes al llibre.

 

 

Toni Martínez, autor del llibre

“Aquest llibre és una mostra de l’estima que tenim per Xàtiva”

Què trobaran els lectors que es facen amb un exemplar de ‘Xàtiva, passeig monumental’?

És una obra que té un sentit ja que s’han fet monografies i treballs de molts dels llocs emblemàtics de Xàtiva. Afortunadament, hi ha hagut molts historiadors que s’han ocupat de l’aspecte cultural i monumental de la ciutat, així com molts fullets turístics. Aquest llibre és una idea que tenia des de xicotet i és l’única obra on de veritat pots tenir Xàtiva amb tu. Està compost per més de 150 imatges junt a unes línies explicatives amb una idea divulgativa que abasta tot el ventall de la ciutat a nivell monumental.

EXPO FOTOCom estan estructurades totes aquestes imatges?

El llibre es divideix en diversos apartats, quatre concretament. Comencem amb el recorregut del nucli antic, dintre murs, que abasta del Portal de Cocentaina al Portal dels Banys, al Portal de Sant Jordi i al Portal de Santa Tecla. En segon lloc tenim El Bellveret, la Costa i es Castell. A açò el segueix Xàtiva fora murs i finalitza el passeig pels voltants de Xàtiva.

Una guia de passeig perfecta on reviure la bellesa de la ciutat en les nostres mans.

No és ni un inventari, ni un catàleg, ni una guia, ni una obra de gran erudició, però té de tot una mica. És una obra de qualitat i bellesa, amena i d’acurada edició. És un punt de trobada, amb informació essencial i una visió global de la ciutat, un bon company del passeig que tan bé coneixem els xativins.

Pensa que Xàtiva és una ciutat desconeguda per als propis xativins?

El fet que Xàtiva forme part de la nostra circumstància, l’apressada vida que portem i la poca atenció institucional a l’hora de posar-la en valor, fa que fàcilment no ens adonem de la seua bellesa i significació i hagen de venir de fora per a dir-nos el rics que som. Estic segur que quan vegen el llibre es van a sorprendre.

Finalment, perquè cap veí de la ciutat s’hauria de perdre aquest llibre?

Aquesta obra és una mostra de l’estima que tenen per la ciutat els que l’hem fet i serà, sens dubte, una prova de l’estima per Xàtiva de tots aquells que el compren. Serà molt bonic tenir la ciutat al nostre abast a casa, o poder-la regalar a eixe familiar o amic que ha hagut d’anar-se’n a viure fora, o als nostres majors, que de ben segur recordaran moltes anècdotes de tots aquests llocs.