Xàtiva pateix retards per a recaptar impostos per l’alta pressió fiscal i la deficient gestió

  • Reig (PSPV): “moltes famílies no poden atendre els pagaments pels impostos tan alts, mentre es fa els ulls grossos amb grans empreses deutores”

El 27% dels impostos municipals de Xàtiva no es recapten dins del temps de pagament voluntari, la qual cosa està causant tensions en tresoreria i fa perillar el compliment dels pagaments del Pla d’Ajust 2012-2022 per a pagar els préstecs del “Pla Montoro”. Però esta demora de pagaments, segons denuncia el regidor del PSPV Ignacio Reig “es deu principalment per l’alta pressió fiscal, que provoca que moltes famílies no puguen atendre a temps les factures, i per la deficient gestió de la Diputació de la recaptació, que fa els ulls grossos amb les grans empreses deutores”.

El “Pla Montoro” obliga a l’ajuntament a fer un informe anual per a conèixer-se el nivell de recaptació, que en 2013 s’ha situat en el 73%, “molt lluny del que s’estableix en el Pla d’Ajust que marca un 84% per a complir amb els pagaments de deute”, indica Reig. Així afegeix també que en la liquidació del pressupost de 2013 l’Ajuntament de Xàtiva ha hagut d’elevar la dotació per a rebuts impagats en un 162%, passant així de 2’1 a 5’5 milions d’euros, com a conseqüència de l’aplicació de la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat que endureix la comptabilitat.

Els socialistes han sol·licitat en diverses ocasions mesures per a facilitar el pagament d’impostos i fins i tot van editar un calendari del contribuent, idea que l’Ajuntament de Xàtiva va assumir l’any passat.  Els socialistes revelen que una part important dels impagaments els fan grans propietaris o empreses que exploten béns municipals. Segons Reig “el que és intolerable és que mentre el ciutadà del carrer suporta tan alta pressió fiscal, empreses que en el seu moment van obtenir adjudicacions de negocis municipals o van ser afavorits amb grans desenvolupaments urbanístics no compleixen amb les seues obligacions”.