Xàtiva premiarà el consum responsable d’aigua potable

  • El regidor Ignacio Reig afirma que “la pressió fiscal total es reduirà en el següent exercici però sobretot l’esforç econòmic es repartirà de forma més justa”

L’Ajuntament de Xàtiva s’ha posat mans a l’obra en matèria econòmica i ha començat els dos processos més importants de l’exercici, l’elaboració del pressupost de l’Ajuntament per a 2016 i la confecció de l’ordenança fiscal. La primera a ser aprovada de forma definitiva serà l’ordenança fiscal que s’aplicarà a partir de l’1 de gener de 2016. Des de la regidoria d’Hisenda, s’ha obert un termini de 30 dies perquè regidors i tècnics realitzen les propostes corresponents que han de concloure amb l’aprovació inicial de l’ordenança en el ple d’octubre.

De moment, des de la regidoria, s’avancen algunes novetats. L’equip de govern té la intenció d’establir dos trams en la taxa per consum d’aigua: un primer tram de consum de fins a 24m3 que correspon al consum mitjà d’una família de 4 membres i un segon tram de consum superior. El primer tram tindrà un preu per metre cúbic sensiblement inferior a l’actual i el segon tram pujarà fins a compensar la baixada de recaptació. D’aquesta manera s’aconsegueix que famílies i empreses amb un consum responsable i que no utilitzen grans quantitats d’aigua vegen reduït el seu rebut. En canvi els grans consums o els usuaris que posseeixen piscines o sistemes de reg amb aigua potable veuran incrementat el seu rebut.

El regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, ho explica: “estem estudiant disminuir entre 3 i 4 euros el rebut trimestral d’una família mitjana i traslladarem aquesta càrrega als usuaris que consumeixen aigua en major quantitat. D’aquesta manera es premia el consum responsable i es penalitza al que utilitza gran quantitat d’aigua. El consum bàsic d’aigua ha de tenir un cost menor que el consum recreatiu o empresarial de l’aigua”. Segons estimacions del propi Ajuntament, 10.200 usuaris veuran rebaixat el seu rebut.

 

Bonificacions al cotxe elèctric

L’Ajuntament de Xàtiva també té previst establir bonificacions a l’ús dels vehicles amb combustibles amb menors emissions de CO2. Així, els vehicles elèctrics purs tindran una bonificació del 75% en l’impost de circulació i els vehicles híbrids i de gas natural es beneficiaran d’un 50% de descompte en el rebut de l’impost de circulació.

També s’estudia rebaixar alguns preus públics, com el lloguer de la plaça de toros, que després de les modificacions previstes a l’edifici s’ha d’utilitzar per altres activitats alternatives i espectacles. Segons el regidor d’Hisenda, “l’esforç es reparteix de forma més equitativa. El següent pas és un Pla de Control Tributari. Cal aconseguir que tots paguen perquè tots paguem menys”, conclou.