Xàtiva presenta el cartell del Corpus Christi 2019, realitzat per primera vegada per una dona

  • És obra de l’artista xativina Maria Gosalbes i s’ha donat a conéixer junt als actes previstos

Dilluns es presentava a Sant Domènec el cartell del Corpus Christi, obra de l’artista xativina Maria Gosalbes, primera dona en realitzar-lo a la ciutat. A l’acte, junt a l’artista, va participar l’alcalde en funcions Roger Cerdà, el regidor de Cultura en funcions Jordi Estellés i la presidenta de l’associació cultural Amics del Corpus, Ana M. Perelló.

El dijous 20 de juny, a les 19.30 hores, a l’església de Sant Francesc, tindrà lloc la missa del Corpus. Seguidament, a les 20.30 hores, a Sant Domènec, se celebrarà la presentació del disc “Carrers de volta”, tocates i danses de Xàtiva a càrrec de la colla de dolçainers i tabaleters “La Socarrà”. També es presentarà la nova Tortuga dels Fusters realitzada per l’artista xativí Xavier Herrero i es llegirà el Pregó Oficial del Corpus, aquest any de la mà de Jordi Estellés Carrasco.

Ja el diumenge 23 de juny es durà a terme la processó del Corpus, amb eixida a les 18 hores de la processó cívica amb gegants, nanos i dansetes. A les 19 hores aproximadament s’incorporarà la processó religiosa, amb la creu alçada obrint pas, els feligresos, els xiquets i xiquetes de primera comunió, els personatges bíblics, cirialots, la custòdia amb el capítol eclesiàstic amb l’abat de Xàtiva, la Corporació Municipal acompanyada de la Cobla i els Macers, representants de la Policia Local i la Banda de Música “La Nova”.El recorregut, que serà l’habitual, comptarà amb un total de 19 parades on els diferents grups de la processó duran a terme les seues dansades. Entre els llocs de dansa es troben la Seu, la Plaça la Bassa, la Plaça Sant Jaume, el carrer Corretgeria, la Plaça de la Trinitat, la Plaça Benlloch, la Plaça Santa Tecla, el carrer de Segurana, la Plaça Enriquez, el Portal de Sant Francesc, el portal del Lleó o el carrer del Taquígraf Martí.

L’alcalde en funcions Roger Cerdà va agrair a l’associació d’Amics del Corpus i a la Regidoria de Cultura “l’impuls que ha tingut la festivitat del Corpus en els últims anys, que junt amb la implicació de la societat han fet que el Corpus de Xàtiva tinga cada vegada més rellevància”. Així mateix expressava la voluntat de “seguir treballant colze a colze durant la pròxima legislatura per a que el Corpus siga cada vegada més important”. Per la seua banda, el regidor de Cultura en funcions Jordi Estellés qualificava com a “nou Corpus” el fruit del treball d’Amics del Corpus construint una festivitat “més viva, més dinàmica i més participativa”, sent aquests últims els objectius més importants que hi havien plantejats. Ana M. Perelló, presidenta d’Amics del Corpus, posava en valor “el recolzament de l’Ajuntament i la participació de associacions i gent voluntària”. També va indicar que, com a novetat en la processó, aquest any es recupera la figura de la Tortuga dels Fusters i que en la processó religiosa les associacions vinculades a les parròquies eixiran agrupades. Per últim, l’artista del cartell, Maria Gosalbes, manifestava ser “un honor ser la primera dona en firmar un cartell del Corpus”, sent la seua inspiració per a fer el cartell el Museu del Corpus.

La festivitat del Corpus d’aquest any coincideix amb l’obertura del Museu del Corpus, on molts dels instruments, indumentària i objectes de la processó estan exposats com a reclam turístic i cultural de la ciutat, i amb la sol·licitud per part de l’Ajuntament perquè el Corpus Christi de Xàtiva siga declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial.