Xàtiva presenta mesures “molt dures” contra l’incivisme amb els gossos

  • S’elaborarà un cens de tots els animals de la ciutat i s’analitzaran les defecacions dels cans per sancionar als propietaris

Alfonso Rus va presentar en roda de premsa una nova ordenança que entrarà en vigor a l’abril per controlar i sancionar l’incivisme dels propietaris dels gossos. Aquesta mesura pretén elaborar un cens entre tots els cans de Xàtiva per poder, posteriorment, analitzar les defecacions dels mateixos i poder sancionar als propietaris. Així, amb una partida de 40.000 euros pressupostada per l’Ajuntament, aquestes mostres d’ADN no tindran cost algun per als ciutadans, gràcies al conveni amb les cinc clíniques veterinàries de Xàtiva. Fins al mes d’abril, data on es preveu la posada en marxa de les sancions, tindran de temps els veïns per realitzar aquestes proves als gossos. Una vegada a la base de dades, s’entregarà una xapa que deurà lluir obligatòriament l’animal per si és requerida per la policia.

Captura de pantalla 2013-11-29 a la(s) 23.38.00La Policia disposarà d’una unitat vinculada a aquesta tasca, que acompanyarà a l’empresa destinada a realitzar les mostres d’ADN que es troben al carrer. Els propietaris que no arrepleguen les deixalles dels seus animals seran sancionats amb 300 euros, i els que no porten la xapa identificadora, amb 200 euros.

Tal i com va reconèixer Alfonso Rus, aquesta és “una iniciativa pionera a Espanya, ja que solament tres ajuntaments la estan estudiant, però nosaltres som els primers en fer-nos avant”. Així mateix, l’alcalde va lamentar aquestes sancions però va reconèixer que “és la única forma de conscienciar a la ciutadania és tocant-los la butxaca”, en referència a les nombroses campanyes realitzades en aquest sentit.

Enrique Perigüell, regidor de medi ambient, va valorar “molt positivament” una iniciativa que pretén que les persones “utilitzen els llocs habilitats”. A més, s’adaptarà l’app per a que els veïns, a més de tenir la possibilitat de cridar a la policia, puguen denunciar qualsevol mostra d’incivisme des del seu smarthphone.