Xàtiva promociona la gastronomia local amb les Gastrofestes de la Dipu

El Patronat Provincial de Turisme València, Terra i Mar ha possat en marxa la iniciativa de les “Gastrofestes de la Dipu” per a oferir festes gastronòmiques temàtiques al voltant de plats típics de la gastronomia local de la província de València. Les “Gastrofestes de la Dipu” tindran lloc entre els mesos de setembre i novembre, en les localitats de Gandia, Requena, Xàtiva i Cullera.

IMG_2355És aquest cap de setmana quan l’Albereda Jaume I es plenarà de diversos estands on tants veïns com visitants podran conèixer, de la mà de diferents hostalers de la ciutat, la millor gastronomia tant de Xàtiva com de la zona, centrant-se en l’arròs al forn, l’arnadí i la monjàvena.

Segons el diputat de Turisme, Ernesto Sanjuán, “aquesta nova proposta, que posem en marxa per primera vegada, permetrà potenciar la gastronomia típica de cadascuna de les poblacions on se celebra i donar un impuls a l’hostaleria i a les pastisseries i als forns locals”.

“A més, les Gastrofestes posicionarà als municipis de Gandia, Requena, Xàtiva i Cullera com a referents de turisme gastronòmic, associant les destinacions a productes gastronòmics de qualitat i la seua vegada, potenciarà en cadascun dels esdeveniments els productes de la província de València”, ha destacat Sanjuán.

Les “Gastrofestes”, que se celebraran en dissabte i diumenge, oferiran als visitants un plat i unes postres principals típics de cadascuna de les ciutats amfitriones, tapes elaborades amb els ingredients dels plats estavelles i tapes lliures, tant dolces com a salades.

Així, a Gandia es va oferir principalment la fideuà i el tortell; a Requena, el gaspatxo i les llesques amb ou al bobal; i a Cullera, arrossos mariners i la coca cristina. A més, els restaurants oferiran tapes lliures elaborades per ells mateixos.

 

CONEIX EL PROGRAMA D’ACTES

 

Marian Soro, regidora de turisme i comerç

“Gastrofestes naix davant la necessitat de donar a conèixer turísticament la ciutat de Xàtiva, però unida a la gastronomia”

Per a la gent que no ho coneix, què són les Gastrofestes?

El projecte de Gastrofestes naix davant la necessitat de donar a conèixer turísticament la ciutat de Xàtiva, però unida a la gastronomia. Com sabeu, en les últimes fires turístiques que estem organitzant sempre anem amb un ham molt important per a nosaltres com és l’oferta gastronòmica de Xàtiva, a través dels restaurants que tenim en la ciutat.

Com funcionarà la Fira?

Marian SoroAquest cap de setmana, a partir del divendres, es desenvoluparà una fira sobre la gastronomia local. En ella, participaran 20 empresaris del sector de la restauració de Xàtiva entre els quals es va a poder beure, menjar i degustar tant tapes com el plat estrela de l’arròs al forn i els nostres dolços típics com a l’arnadí i la monjàvena, a més d’altres productes que ens oferiran els nostres representants. A partir d’ací, esperem que el temps no ens jugue una mala passada i es puguen desenvolupar aquestes jornades amb totes les garanties i amb tota la previsió d’oferta que hem organitzat treballant conjuntament amb el patronat de turisme de la Diputació de València.

A més dels estands gastronòmics, què més hi ha preparat per a aquests dies?

Per a aquest cap de setmana hem organitzat nombroses activitats per a tota la família. Des de tallers infantils per als més xicotets fins a actuacions de show cooking, i tallers de l’escola d’hostaleria i turisme de València, així com actuacions en directe de músic que han participat en la final del Sona la Dipu. Tot açò farà que el recinte de la Albereda tinga un formiguer de gent important. Per açò, esperem que la participació del públic recolze aquesta festa de la nostra gastronomia.

Com funcionarà el sistema de compra?

El sistema de compra serà mitjançant dues taquilles que se situaran en cada entrada de la fira, on gràcies a un preu molt assequible d’1€ per a beguda i d’1.50€ per a la tapa, es lliuraran uns tiquets perquè, quan tries un establiment on menjar una tapa, tan sol hauràs d’entregar-lo.

En quin horari es podrà visitar la Fira?

L’horari d’obertura és d’11 a aproximadament les 00 hores de la nit ininterrompudament el dissabte, i el diumenge finalitzarà sobre les 22 hores.

A més, es tracta de la primera edició però a Xàtiva ja es té experiència en aquest tipus d’esdeveniments.

És la primera vegada que es fa baix el nom de Gastrofestes, però cal recordar que l’any passat vam tenir la Fira de la tapa que ens va servir com l’avantsala d’açò i el que ens va ajudar a traslladar aquest projecte tant a la Diputació com als comerços locals.

Junt a Xàtiva, altres tres municipis valencians van a acollir aquesta iniciativa.

IMG_2351Sí, a més de Xàtiva està representada Requena en zona d’interior, i Gandia i Cullera en zona de costa. La primera que s’ha fet és la de Gandia i ha sigut un èxit total. Esperem repetir aquesta bona acollida que ha tingut en aquesta ciutat, ja que tindrem moltíssima oferta per a tot el públic que s’acoste

Una iniciativa que aglutina i beneficia a les seues dues regidories: turisme i comerç.

L’important és que es desenvolupe en l’àmbit local. Es treballaran aquests dos sectors, el comerç en si perquè durant el dissabte l’horari comercial va a estar obert i, a més de donar-se a conèixer els participants, tots aquells que s’acosten a Xàtiva podran aprofitar el sector serveis, així com el sector turístic perquè donem a conèixer productes propis així com la possibilitat de visitar altres punts de la ciutat.

Perquè recomanaria no perdre’s aquests dies gastronòmics?

Convidaria a tots els lectors per diversos motius. En primer lloc perquè coneguen l’excel·lent recurs gastronòmic que tenim a Xàtiva i que afortunadament s’expandeix per tota la comarca. També perquè, en ser un moment complicat per al sector, per a nosaltres s’inicia la temporada alta i açò és un al·licient molt important per a la restauració. Finalment, perquè es tracta d’una festa lúdica per a tota la família i tots trobaran el seu lloc.

Finalment, aprofitant l’entrevista, quina valoració fa del Dia Internacional del Turisme celebrat el cap de setmana passat?

Pel que fa a la jornada de portes obertes del Castell, he de dir que va ser excepcional, ja que parlem de quasi 900 persones que van passar diumenge per aquest recinte. Cal recordar que a més estava l’al·licient de les visites guiades per els aljubs en les quals van participar al voltant de 200 persones. Des d’ací vull agrair a tots els ciutadans locals, que van ser els que majoritàriament van participar, per haver donat el seu suport a aquesta jornada.