Xàtiva recupera la Fira de Sant Martí

  • Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament rememora les dates de celebració i la ubicació original de la primigènia Fira de la ciutat

Durant el matí de hui, la plaça de Sant Pere acollirà la primera edició de la Fira de Sant Martí, un esdeveniment comercial i lúdic creat per la regidoria de Promoció Econòmica per rememorar el que va ser tant la primera ubicació, com les dates en que se celebrava la Fira de Xàtiva.

La Fira de Sant Martí se celebrarà des de les 9 fins a les 18 hores. Durant la fira, el públic assistent podrà degustar menjars tradicionals, contemplar una mostra d’animals, visitar els 35 estands de productes de proximitat que s’hi instal·laran, assistir a la conferència sobre les distintes ubicacions de la Fira de Xàtiva al llarg de la història (12 hores) o al taller d’iniciació al cant d’albaes (13 hores) o participar en l’excursió que eixirà a les 10.30 hores des de la plaça de la bassa per recórrer els indrets relacionats amb les peripècies del bandoler Camot.

Com a anècdota, la distribució dels llocs de venda a la Fira de Sant Martí reproduirà la disposició dels llocs que hi havia al segle XVII, seguint una il·lustració de 1670.

MIQUEL LORENTE . PRIMER TINENT D’ALCALDE I REGIDOR DE PROMOCIÓ ECONÒMICA

“Amb aquesta proposta retornem a un espai històric de la ciutat i, a més a més, en clau de futur”

Per què s’ha decidit recuperar aquesta Fira de Sant Martí?

Perquè entenem que Xàtiva té moltes oportunitats. Més enllà del que és el patrimoni arquitectònic de la ciutat, hi ha un altre tipus de patrimoni que és el patrimoni material, i dins d’aquest està tota la transcendència històrica que té Xàtiva i la seua festa. De fet, estem parlant d’un privilegi que s’atorga l’any 1250 per part de Jaume I en el que es determina una data que, és l’11 de novembre, per a fer Fira i, a més a més, es determina també un espai, que és Sant Pere. Aleshores volem reivindicar aquest espai que el que fa és reforçar el patrimoni material. En segon lloc, amb aquesta mesura el que fem és revitalitzar l’activitat i, sobretot, la vida dels diferents barris de la ciutat. Perquè Xàtiva és tot, per això considerem que aquestes activitats fan ciutat i per això naix aquest iniciativa. Finalment, aquesta Fira també ajuda a promocionar econòmicament Xàtiva, ajuda a que els productors agrícoles de la ciutat i de les zones que ens envolten pugen vendre el seu producte sense intermediaris i oferir un producte just i net. També a tots els artesans que fan els seu vins, cerveses, formatges… i, evidentment, hi ha una perspectiva social amb la integració de col·lectius de discapacitats o d’exclusió social que van a tenir la seua presencia amb producte artesanal. Aquesta activitat també li dona un al·licient més a la proposta turística de Xàtiva, i aquest cap de setmana vindrà gent a visitar la ciutat. Per finalitzar, cal destacar la vessant educativa. Nosaltres entenem que qualsevol acció ha de contribuir a construir ciutat.

Quina importància té recuperar aquests tipus d’iniciatives?

Amb aquestes iniciatives aconseguim l’empoderament dels diferents barris de la ciutat i l’empoderament de l’economia local i de la ciutadania respecte a la seua pròpia historia i a la proposta que nosaltres volem i tenim que transmetre a la gent que ens visita.

Tindrà continuïtat en el temps?

La predisposició per part de la Regidoria de Promoció Econòmica és eixa i esperem i desitgem que tota la gent que participe en aquesta fira acabe tenint el mateix convenciment que en aquests moment tenim nosaltres i que aquesta festa es mantinga en el mes de novembre. Aquesta Fira és una nova oportunitats ja que tots sabem que a Xàtiva hi ha mesos amb més activitat i mesos amb menys activitat en quan a propostes al carrer. Aquest és un motiu més per treballar en la consolidació en el temps de la Fira de Sant Martí.

Què trobaran els que visiten la Fira?

El que van a trobar és el retorn a un espai històric de la ciutat i, a més a més, en clau de futur. El producte va a ser un valor afegit i va a ser el principal atractiu que va a tindre a més de les visites guiades que van a aportar informació i coneixement sobre la ciutat i els seus orígens. Els visitants van a trobar una proposta gastronòmica, producte ecològic i de proximitat, animació e interpretació històrica i música amb el taller d’iniciació al cant d’albades.

Per què convides als nostres lectors a gaudir d’aquesta Fira de Sant Martí?

Principalment per a reconstruir ciutat, però per a reconstruir-la des de la memòria i recuperar les nostres arrels, recuperar espais com és la plaça de Sant Pere, festes com és la Fira de Sant Martí, i per a traslladar-les a un present com el nostre, on tot açò no deixa de ser una oportunitat de creixement com a ciutat. I, sobretot, per a continuar fer una ciutat educadora on els ciutadans la reconeguen i la puguen recuperar, amb nou reptes com és el cas del producte de proximitat, apostant per el producte de la terra i, sobretot, apostar per donar una imatge de cohesió i de redistribució dels barris de Xàtiva.