Xàtiva recupera l’ala sud de Sant Domènec

Ressenya Històrica de l’immoble

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEl Convent de Sant Domènec es troba en ple centre de la ciutat medieval de Xátiva, prop de la Mesquita – Catedral i del barri jueu. L’inici de la construcció conventual data de la segona meitat del segle XIII, amb una primera construcció monàstica perteneixent a l’Ordre de la Penitència de Jesucrist, Ordre suprimida l’any 1274. En la primera meitat del segle XIV, el convent anterior pansa a l’Ordre dels Dominicos, iniciant la construcció de la nova església l’any 1323. Successivament s’aniran construint la resta de dependències, la sala capitular l’any 1329, l’ala sud del claustre en 1354, etc. A partir de 1837 va patir les conseqüències de la desamortització, passant a mans particulars i patint diverses transformacions i usos fins al començament del seu enderrocament en 1966. La zona Sud del Claustre en la qual s’intervé està adossada al Refetor i constitueix l’ala més antiga i coneguda de l’emblemàtic Claustre entorn del com s’organitzaven les diferents dependències.

Descripció de l’actuació

Amb aquesta intervenció en el Claustre de l’ex Convent de Sant Domènec, es pretén donar continuïtat a actuacions prèvies dutes a terme en altres dependències de l’immoble com l’Església conventual i la Sala Capitular.

L’objectiu d’aquest projecte és retornar a la part Sud del Claustre, actualment molt degradada, les seues característiques originals i la seua configuració. Es planteja la reconstrucció per anastilosis de les peces originals reintegrant-les en el seu lloc original i reposant les parts restants i les dels murs de tancament fins a una cota mínima per a la seua correcta definició i protecció.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa seua construcció adossada i entre els contraforts del refetor permet l’existència de capelles laterals en el costat sud. Els arcs formerers d’aquest costat sud són rebaixats, recolzant-se en sengles mènsules, tronc de piràmide invertit. A més, caracteritza a aquestes capelles l’existència de pintures murals en els seus diferents paraments. Pintures de traçat lineal amb motius geomètrics i figuratius, pròpies de finals del segle XIII. La present intervenció aborda la problemàtica, no solament de la conservació d’aquestes pintures sinó, també, la futura connexió amb el refetor que es troba a una cota superior, a uns quatre metres sobre el propi nivell de la banda sud. És a dir, l’orografia del lloc possibilita, d’una banda, l’existència de múltiples filtracions d’aigua amb les consegüents humitats en murs que posseeixen policromies i, d’altra banda, complica la connexió dels diferents espais o edificacions situats en plataformes diferents i construïdes en èpoques diferents.

Finalment, quant a la plementeria de les voltes, es reposa aquesta amb voltes tàbiques, com la documentació existent així testifica. S’opta per mantenir la superfície nua de la rajola, adequadament vetlada, per a no restar protagonisme a la imatge de conjunt.

 

Les frases

Ana Pastor, ministra de Foment

“És un plaer estar en aquesta magnifica ciutat, plena d’història, inaugurant unes obres claus per a que Xàtiva tinga el lloc que li correspon en el temps”

IMG_2903“Aquestes actuacions són importants perquè preservem la nostra història i per a que els que vindran rere nosaltres coneguen el que vam ser”

“Vull ressaltar especialment la recuperació de la pedra i de les pintures que constituïen l’edifici original, un exponent del que va representar aquest enclavament per a tot el Mediterrani”.

Alberto Fabra, president de la Generalitat

“Sant Domènec és un exemple que amb el treball ben fet podem recuperar part de la nostra història”

“Podem estar satisfets que gran part del nostre patrimoni artístic i cultural està a disposició dels nostres ciutadans, sent un atractiu per a cada municipi”

“Posem tots els nostres recursos a disposició dels municipis per què aquestes actuacions suposen un atractiu que cree un dinamisme econòmic a les localitats d’interior”

Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva

IMG_2875“Es un dia molt important, ja que aquesta obra emblemàtica representa un pas avant en la recuperació del nostre patrimoni històric i artístic”

“Sant Domènec estava desnonat i el nostre equip de govern no volíem deixar morir una part tant important del nostre passat, que conté tants silencis que deurien tenir la seua veu”

“No hem estat sols en aquests treballs, ja que hem sentit el recolzament i l’ajuda del govern central i autonòmic”

Vicente Parra, regidor d’obres

“Sant Domènec és un referent en Xàtiva i junt al Castell i altres elements és un dels punts culturals i turístics més importants”

“Quan torne a eixir la subvenció presentarem el projecte del Refectori, en la zona superior de l’ala sud, per seguir recuperant aquesta zona”

“La recuperació del conjunt és molt important i tenim un compromís molt ferm des de l’equip de govern i les diferents administracions per recuperar el nostre patrimoni”OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rehabilitació de tota la zona, en xifres

  • Ajuntament de Xàtiva 617.000 euros
  • Generalitat Valenciana 3.8 milions d’euros
  • Ministeri de Cultura 92.000 euros
  • Ministeri de Foment 1.7 milions d’euros
  • Total: 6.2 milions d’euros

 

Coneix l’abans i el després de les obres