Xàtiva redueix un 5% la recaptació per IBI

  • La nova ordenança fiscal introdueix criteris de progressivitat, redistribució de la càrrega fiscal i no incrementa l’IPC

La nova ordenança fiscal introduirà criteris de redistribució i progressivitat de la càrrega impositiva. La normativa, que està llesta per a la seua aprovació en junta de govern, no contempla l’increment de l’IPC. Posteriorment, la regulació de les taxes i impostos municipals passarà a ser debatuda al plenari del dia 3 d’octubre. El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Xàtiva, Ignacio Reig, ha desvetlat que “la recaptació procedent del cobrament del rebut de l’IBI baixarà un 5% en 2015. És una rebaixa que començaran a notar enguany els contribuents. Açò suposa un ajust pressupostari d’al voltant de 400.000 €. Per a l’any 2016 no s’ha modificat el tipus impositiu per aquest concepte ni s’incrementa l’IPC”.

La campanya de l’impost sobre bens immobles finalitzarà el proper 30 de setembre. Al dia següent, l’1 d’octubre, es girarà el rebut a tots aquells ciutadans que el tenen domiciliat. L’ordenança contempla importants novetats per al pròxim exercici que li confereixen una nova orientació social. Entre les reformes introduïdes per Hisenda, destaca que l’Ajuntament gravarà en un 50% l’IBI a propietaris d’immobles i entitats bancàries que tinguen en propietat més de tres pisos desocupats. Altres novetats que va avançar el regidor són la progressivitat en la taxa per consum d’aigua i les bonificacions als vehicles elèctrics. Hisenda estableix dos trams en la taxa per consum d’aigua: un primer tram de consum de fins a 24m3 que correspon al consum mitjà d’una família de 4 membres i un segon tram de consum superior.

D’aquesta manera, l’Ajuntament vol primar el consum responsable d’aigua a la ciutat. D’altra banda, també s’estableixen bonificacions a l’ús dels vehicles amb combustibles amb menors emissions de CO2. Els vehicles elèctrics tindran una bonificació del 75% en l’impost de circulació i els vehicles híbrids i de gas natural es beneficiaran d’un 50% de descompte en el rebut de l’impost de circulació. La nova ordenança també contempla la reducció en la taxa per guals al nucli antic, així com un descens del 10% en la tarifa dels quioscos de premsa de la ciutat. Malgrat la previsió inicial de gravar amb una taxa els suports de publicitat exterior que funcionen a la ciutat, aquesta mesura no s’ha pogut dur a terme per no existir un desenvolupament normatiu que done cobertura a aquesta actuació.