Xàtiva, el “forn” d’Espanya

  • Entre les 16:10 i les 17:10 hores d’ahir es va arribar fins als 41,5 ºC, màxima nacional del dia que no s’abastava des de feia dos anys a la ciutat

El vent de ponent va deixar ahir el dia més càlid del que va d’estiu a la Comunitat Valenciana. Així ho assegura el servei oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la nostra autonomia, que destaca que entre les 16.10 i les 17.10 hores d’aquest tòrrid diumenge es van superar els 40 graus centígrads de temperatura a Xàtiva, Ontinyent, Carcaixent i Llíria. A més, la capital de la Costera va ser ahir el punt més càlid d’Espanya en marcar una temperatura màxima de 41,5 ºC, la més alta de tot el país segons la pàgina web nacional de l’Aemet.

Quatre de les sis estacions meteorològiques de la xarxa estatal de l’Aemet on ahir el ponent va fer pujar el mercuri per sobre dels 40 ºC són valencianes. Després de Xàtiva, la segona màxima més alta del país la va marcar Ontinyent, amb 41,3 ºC. Carcaixent, amb 40,5 ºC, i Llíria, amb 40,2 ºC, van deixar el cinquè i sisè registre més alt.

La fita marcada per Xàtiva, no obstant açò no és el més alt d’aquest estiu a Espanya, doncs els dies 16 i 17 de juliol els observatoris dels aeroports de Còrdova i Sevilla van aconseguir els 42,9 i els 42,7 ºC. A Espanya el valor més alt de temperatura mesurat en les capitals de província des de 1900 fins ara són els 47.2 ºC registrats a Múrcia el 4 de juliol de 1994, seguit per 46.6 ºC que es va apuntar en els aeròdroms de Còrdova i Sevilla el 23 de juliol de 1995.

El vent de ponent va convertir, en aquest diumenge de Sant Llorenç, les comarques prelitorals valencianes en una graella doncs feia dos anys que la Costera, la Vall d´Albaida, la Ribera Baixa i el Camp de Túria no aconseguien temperatures tan altes.

En el cas de Xàtiva cal remuntar-se, segons l’Aemet, fins a l’1 d’agost de 2012 per a trobar un valor més alt (42 ºC).

El ponent va portar a terres valencianes aire atlàntic escalfat en creuar la Península d’oest a est. En aquest escalfament influeixen diverses causes. Així, des de l’Aemet expliquen que, en el recorregut a gran escala, “la subsidència o descens de l’aire fa que aquest s’escalfe per compressió adiabàtica”. És a dir, que en descendir en altura en l’atmosfera i arribar a zones de major pressió, l’aire es contrau i es calfa.

A més, afigen, a xicoteta escala, “l’aire s’escalfa de forma anòmala sobre una superfície elevada (la Meseta)”. Finalment, en arribar a terres valencianes “descendeix fins al nivell del mar calfant-se novament a ritme d’1ºC cada 100 metres de descens”. Aquest vent terral, amb aire sec i escalfat, deixa les temperatures màximes abans d’arribar a la costa, doncs en el litoral les brises i la humitat temperen el mercuri. Així, la màxima de València va ser de 33,6 ºC.

Hui dilluns, segons l’Aemet, en disminuir el vent de ponent les màximes cauran de forma significativa, entre 5 i 10 graus.