Xàtiva s’aferma com el referent del turisme d’interior a la província de València

  • Un total de 8.356 persones han visitat el Castell durant aquests dies de Setmana Santa i la primera i segona Pasqua, un 30% més que al 2015 quan no s’arribaren als 6.000 turistes

Xàtiva s’ha convertit amb els pas dels anys en tot un referent del turisme d’interior a la província de València. La seua situació geogràfica, entre València i Alacant, i la seua proximitat a les platges de major afluència de la Comunitat, fan de la capital de la Costera d’una ciutat de visita obligada i de complement cultural als diferents tipus de turisme que ofereix la zona.

La ciutat socarrada atrau el seu pic de visitants anuals durant les vacances de Setmana Santa i Pasqua, degut al turisme de proximitat de comarques veïnes i de l’excel·lent oratge que poden trobar aquests dies tots aquells que arriben a la ciutat, en contrapunt als calorosos mesos d’estiu que es viuen al municipi.

I aquestes xifres no fan més que augmentar. Sense anar més lluny, aquestes dues setmanes festives que dilluns arribaven a la seua fi deixaven palès un augment de l’afluència de turistes. En aquest sentit, el Castell, principal referent i reclam, serveix com a termòmetre: un total de 8.356 persones han visitat la fortalesa durant aquests dies de Setmana Santa i la primera i segona Pasqua. Si comparem amb les xifres de 2015, en aquest període s’ha registrat un augment del 30%, ja que fa un any no s’arribaren a les 6.000 visites (5.828).

El bon oratge registrat en aquestes jornades festives se suma, a més de a la proximitat de les Falles (Xàtiva va ser la primera ciutat desprès de València en plantar els monuments), a l’atractiu de la seua Setmana Santa, declarada recentment Festa d’Interès Turístic Provincial i al seu paratge de la Cova Negra que destaca com a punt de visita obligada en aquestes dates on la visita a la muntanya és quasi obligatòria. La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Xàtiva organitzava activitats de dinamització del Castell de cara a les vacances. Concretament, es van realitzar una sèrie de tallers lúdics gratuïts dirigits al públic infantil, mentre que també es va oferir un programa de visites guiades a aquest espai.

Cal recordar que la fortalesa ha ampliat el seu horari d’obertura. Des del dia 1 de març es manté obert als visitants fins a les 19 hores, des de les 10 hores. D’aquesta manera aquest any el Consistori decidia avançar un mes la posada en marxa de l’horari d’estiu, facilitant així l’estada dels visitants i la seua visita. A la renovada pàgina web de Xàtiva Turisme hi ha els preus de les entrades a aquesta fortalesa, declarada Bé d’Interès Cultural. Els dimarts a la vesprada l’accés és gratuït. Des del nucli antic de Xàtiva és molt recomanable pujar al Castell a peu, per la ruta de la Xàtiva antiga, però també es pot fer amb el tren turístic que té eixides a les 12.30 hores i a les 16.30 hores. Hi ha preus especials per a grups, per a jubilats i també amb l’entrada conjunta amb la del Museu de Belles Arts.

I es que el Castell serveix com a una primera presa de contacte en una ciutat que té molt més que oferir: un conjunt històric-artístic monumental a l’abast de molt pocs municipis, cultura, gastronomia, naturalesa, comerç, festes… Tota una història per descobrir.

Mariola Sanchis, Regidora de Turisme

El Castell ha de servir de reclam perquè desprès es conega tot el que Xàtiva pot oferir

Com valora les xifres registrades aquests darrers dies festius al Castell de Xàtiva?

Molt positives i significatives. Entre els dies de Setmana Santa i Pasqua hem registrat un total de 8.356 visitants. En la primera Pasqua, de dijous a dilluns, hem observat un increment de 2.235 visites respecte a l’any anterior, al tenir 6.469 visites enguany i 4.234 visites al 2015. Respecte a la segona Pasqua, de dissabte a dilluns, s’han augmentat en 293 visites les registrades al 2015, al tenir 1.887 aquest any i 1.594 l’any passat. Observem com la tendència va a l’alça, si també ho comparem amb els darrers anys, i estem satisfets pel treball que estem realitzant.

A què pensa es deu aquest increment tan massiu?

Pense que respon a diversos factors. Aquest any, des de la Regidoria de Turisme vam preparar una sèrie de tallers infantils oberts tant a xiquets i xiquetes com per als seus pares i mares. Considerem que la Pasqua és una festa molt familiar i volíem que s’implicaren tots. A més, oferíem tres visites guiades al dia al Castell Major. L’acceptació va ser molt elevada i va participar molta gent. D’altra banda, estem fent un treball de fons que també ajuda, com ha estat la renovació de la pàgina web de turisme, molt més moderna, atractiva i visual, que va experimentar més de 6.000 usuaris en tan sols dos mesos, i que va estar presentada a Fitur.

En què s’està treballant concretament des de la Regidoria?

Xàtiva té una gran història, té grans monuments que són patrimoni de tots els ciutadans, per açò estem treballant en la regulació de l’ús turístic i cultural dels mateixos, que permetrà la cessió d’aquests espais a empreses, col·lectius o institucions per a organitzar activitats turístiques durant els caps de setmana, ampliant així nostra actual oferta. També ens hem adherit al projecte SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació) amb la finalitat de millorar els serveis i oferir una experiència satisfactòria al visitant/turista. Ara mateix, estem embarcats en el projecte DUSI amb una inversió molt forta i totes les accions presents i futures que hem portat a terme estan encaminades a posar en èmfasis el valor patrimonial i històric que posseeix Xàtiva. D’altra banda, hem engegat la peatonalització del nucli antic, ja que ha d’estar lliure de vehicles i accessible a tothom, convertint-ho en un espai més d’esplai i gaudi.

La Setmana Santa és una festivitat on molta gent gaudeix de la natura i, en aquest cas, Xàtiva és un referent comarcal amb el paratge de la Cova Negra.

Així és. La Cova Negra és un lloc per excel·lència per gaudir de la Pasqua i un punt d’encontre de visitants de la zona. A més, l’oratge estival que hem tingut ha propiciat una assistència massiva.

Açò demostra que Xàtiva és molt més que el seu Castell.

Les xifres deixen clares que el nostre buc insígnia és el Castell, però açò ens ha de servir de reclam perquè després no sols coneguen tot el que la ciutat es pot oferir a nivell històric i cultural, el nucli antic, els museus, el patrimoni… sinó també mostrar la nostra gastronomia, hostaleria i comerç. Hem de seguir amb la tasca d’ampliar l’oferta turística que tenim com a ciutat. Sabem que disposem de molts espais que són patrimoni de tots i que tenen que estar oberts, sempre respectant els recursos econòmics limitats que tenim actualment, ja que implica la contractació de personal i una sèrie de despeses, així com altres llocs que no depenen directament d’aquesta Regidoria.

Un cas seria Santa Clara que, com avançàvem la setmana passada, des de l’equip de govern es té aquesta intenció.

Per descomptat, ja que és un BIC (Bé d’Interès Cultural) i la llei obliga a obrir-la. Hem començat ja les gestions amb els propietaris i el nostre objectiu és que es puga visitar.

Altre reclam que té Xàtiva durant aquests dies és la seua Setmana Santa, una de les més antigues de la Comunitat.

Fa un any que va ser reconeguda com a Bé d’Interès Turístic Provincial i hem de seguir treballant en aquest sentit conjuntament amb les Confraries. La intenció és aconseguir un nivell major de reconeixement per a la processó de les Cortesies. La Setmana Santa està molt arrelada a la ciutat, amb molta tradició i que arrastra no sols als nostres veïns i veïnes, sinó que també atrau a visitants de zones properes.

Com a regidora de Turisme, per què convidaries a conèixer la ciutat?

Xàtiva té tots els ingredients per a fer-la atractiva, és una ciutat patrimonial i històrica amb un gran potencial i que ha d’estar representada en una fira d’aquestes dimensions. Convidaria als visitants a conèixer Xàtiva per a gaudir de la seua història, del seu atractiu llegat patrimonial, de la seua rica gastronomia, de les seues festes i tradicions (la Fira d’Agost, les falles i el Festival Internacional Nits al Castell són alguns exemples) del seu oci tant diürn com a nocturn, dels seus emblemàtics paratges naturals, de la seua àmplia oferta comercial, de les seues rutes temàtiques per les fonts, la crema de la ciutat, el llegat dels Borgia i a més disposa de bones comunicacions. Xàtiva és una ciutat moderna que ha sabut combinar passat i present i que ofereix a tots els seus visitants una història per descobrir.