Xàtiva va registrar ahir la temperatura màxima nacional

  • Hui s’esperen en la zona xifres de rècord

L’onada de calor arriba hui divendres a la seua fi amb els registres més alts de l’estiu, amb temperatures que rondaran els 44°C a les comarques de la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Albaida. Davant aquesta situació, i sobre la base de les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (Ceam), la Conselleria de Sanitat va elevar ahir l’alerta sanitària a nivell roig (risc extrem) en una desena de zones termoclimáticas en les quals es troben 262 municipis valencians, el doble dels 127 previstos el dimecres.

La Comunitat Valenciana ve d’encadenar tres dies d’intensa calor i en els quals les màximes han anat creixent dels 40’2°C registrats a Ontinyent el dimarts als 42’3°C que es van aconseguir ahir a Xàtiva, marcant la màxima de tota Espanya. A aquesta tendència se sumen hui vents de ponent que dispararan encara més els termòmetres.

Des de Protecció Civil, igual que des de la Conselleria de Sanitat, insten als residents a utilitzar roba de colors clars, cobrint la major superfície de pell possible i el cap; al fet que eviten exercicis físics prolongats en les hores centrals del dia, i sol·licita a la ciutadania que s’interessa per les persones majors i malaltes, així com per aquelles que visquen soles o aïllades.

La calor també és un factor de pes important perquè es declaren incendis forestals, per la qual cosa ahir, el servei d’Emergències 112, estenia l’alerta per risc extrem d’incendis en pràcticament tota la Comunitat Valenciana. Des de la Direcció General de Protecció Civil conviden a la població a evitar llançar cigarrets, fems i, especialment, botelles de vidre que fan efecte lupa amb el sol, ja que les negligències provoquen gran part d’incendis forestals.