Xavi Herrero: “Guanyar un premi es la confirmació de l’esforç que es fa durant l’any”

En ple tancament de la nostra edició tenia lloc el lliurament dels Premis Cadafal en l’Antic Hospital de Xàtiva per part de les Falleres Majors de la ciutat, María Jorda i Martina Marras. Xavi Herrero ha fet doblet en aquesta edició aconseguint el Primer Premi de Secció Especial amb Ferroviària i amb el Primer Premi de Secció Primera amb Molina Claret. Amb la ressaca de Falles encara latent, hem parlat amb l’artista faller xativí.

Aquestes Falles han anat millor impossible per a tu.

Sí, la veritat es que han anat molt bé.

Ja el muntatge de Ferroviària pintava excel·lent i el premi és, ni més ni menys, el just reconeixement al treball.

Ens hem esforçat molt durant tot l’any i al final les coses han eixit com volíem.

Què representen per a un artista faller els Premis Cadafal?

Guanyar un premi sempre és bonic en qualsevol competició però en el món de les Falles signifiquen el reconeixement al treball ben fet. És una confirmació de l’esforç que es fa durant l’any i en definitiva una recompensa, no solament per a l’artista sinó també per a la comissió.

Veient el muntatge de Ferroviària vam veure molt involucrat a tot l’equip. Què representa per a l’artista aquest grup?

Xavi Herrero i el seu equip durant el muntatge de Ferroviària.
Xavi Herrero i el seu equip durant el muntatge de Ferroviària.

És una part vital i és molt important tenir un bon equip al teu costat. Hi ha moltes coses que semblen molt fàcils però que sense ells no ho són. Tots coneixen el seu paper i el seu treball i açò s’aconsegueix a força de saber estar, de disciplina i d’estar per la labor. La gent que porte funciona a la perfecció i per açò estan amb mi. Al final tot açò suma i es nota en el resultat final. Nosaltres fem molt de treball al llarg de l’any, no solament a Xàtiva, sinó també a València, tenim Fogueres a Alacant… diversos treballs que requereixen que la direcció de tots siga la correcta i per a açò ens fa falta un grup capacitat.

Una gent que en alguns casos ja porta molts anys amb tu.

Sí, per exemple Javier Pascual porta 21 anys amb mi, som un grup consolidat.

Com valores l’edició fallera d’enguany en la ciutat?

A nivell general la veritat és que estem en una decadència quant a pressupostos, el normal si veiem el panorama actual perquè estem en una situació bastant complicada. Aquesta és la situació actual, encara que hi ha dues o tres falles amb un poc més de pressupost per a treballar i d’altra banda hi ha unes altres que els falta un poc més d’imaginació per a traure recursos, perquè l’època en la qual estem realment és molt difícil.

Contrasta aquesta decadència en la riquesa d’artistes fallers que té Xàtiva?

No som tanta gent si comparem en altres poblacions, però sí és veritat que anem un pas per davant a les possibilitats de les comissions de la ciutat, per açò treballem molt fóra de Xàtiva ja que no podem viure exclusivament de les Falles d’ací. Per a poder viure de la festa local hauria de fer-les totes, eixa és la realitat.

La proximitat amb València pot ser fins i tot un condicionant?

No ho crec, perquè Alzira està encara més prop de València que nosaltres i el seu nivell no té res a veure amb Xàtiva. Ells tenen uns pressupostos estratosfèrics en Especial, que ens guanya en quantitat i en qualitat.

Segueix tenint l’artista faller total llibertat per a plasmar un monument o cada vegada hi ha més imposició per part de les comissions?

Seguim tenint total llibertat, no ens condicionen en res i hi ha molta confiança en l’artista. En les falles de Xàtiva en les quals he treballat no hi ha restriccions ni temàticament ni críticament, al contrari, moltes vegades el que fan és ajudar-te i et donen idees. Sincerament jo mai m’he sentit condicionat ni sent que m’hagen influït negativament en un monument.

El nom de Xavi Herrero sona amb força en places difícils.

Ara estic en un moment dolç de la meua trajectòria professional, perquè treballe també a València i està anant molt bé perquè són falles d’un nivell alt. També estic a Sant Vicent del Raspeig, a Elda, entre d’altres, i estic molt a gust. Açò es confirma en el resultat final.

A València, a més, amb resultats notables.

Hem fet podi en Primera categoria i ha sigut un èxit tremend perquè ha sigut una victòria molt sorprenent. Portàvem un pressupost prou econòmic si ho comparem amb altres falles i hem adelantat a moltes amb major pressupost i proporcions. Jo estava segur del meu treball i la comissió del Mercat Central ha confiat moltíssim en mi. És un lloc molt bo per a plantar i és un aparador tremend.

Suplir aquesta falta de pressupost amb imaginació i treball s’ha d’aplicar també a tots els àmbits de la festa.

És que no tenim més remei. Ara fem la cultura de l’esforç i t’assegure que és així. Enguany en el taller el treball personal ha sigut bestial.

Canviant d’escenari, i malgrat que molts ja parlen de les Falles 2014, cal fer una parada a Alacant. Com es presenten les Fogueres?

Aquesta setmana hem començat. Teníem ja un treball previ avançat quant a disseny i alguna cosa de volum. Fem tres fogueres per a Alacant capital, una de Primera, una de Segona i una de Tercera. No ens anem a avorrir aquestes setmanes de Pasqua. Finalment, anirem aa Sant Vicent del Raspeig on es cremen el tercer diumenge de juliol i aquest serà el sisè any que participe també amb ells. Sense oblidar-nos de l’escenografia de l’últim dissabte d’agost a L’Alcúdia de Crepsins amb els quals portem al voltant dels 20 anys.

Que el reconeixement seguisca acompanyant-te i que tingues un gran èxit en les Fogueres.