Inici Actualitat La Diputació impulsa la investigació per a reduir la concentració de nitrats en el cicle integral de l’aigua

La Diputació impulsa la investigació per a reduir la concentració de nitrats en el cicle integral de l’aigua

per Redacció_Linformador
  • El projecte Life Libernitrate, impulsat per l’àrea de Projectes Europeus, té com a objectiu sensibilitzar als municipis sobre esta problemàtica i ajudar els ajuntaments a combatre-la
  • La quarta jornada del projecte ha estat destinada als alcaldes i alcadesas de les comarques de l’Horta Sud, l’Horta Nord i València

L’àrea de Projectes Europeus de la Diputació de València, encapçalada pel vicepresident Carlos Fernández Bielsa, ha celebrat este divendres de manera semipresencial, des del Saló de Plens de la corporació, la quarta jornada del Projecte Life Libernitrate, titulada “Aigua i nitrats, propostes i accions polítiques de present i futur”. La finalitat última del projecte és la reducció dels nitrats en el cicle integral de l’aigua mitjançant processos naturals i sostenibles.

Esta quarta jornada ha estat dirigida als responsables dels ajuntaments de les comarques de l’Horta Sud, l’Horta Nord i València. De fet, l’esdeveniment ha comptat amb les intervencions de les alcaldesses de Bonrepòs i Mirambell, Raquel Ramiro, i d’Alcàsser, Eva Zamora; i dels alcaldes de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i de Silla, Vicente Zaragoza. A més les conferències han sigut clausurades per Eva Sanz, alcaldessa de Benetússer i presidenta de la Mancomunitat de l’Horta Sud. L’alcaldessa de Llaurí, Ana González, ha sigut la moderadora de la taula.

Tots ells han analitzat i debatut, al costat de la resta de representants municipals que han assistit a la jornada, sobre les solucions plantejades pel projecte Life per a abordar el problema de la nitrificació. També s’han posat damunt de la taula les diferents accions i propostes que es poden implementar des de l’acció política i social en els diferents àmbits de govern, tant local com provincial, autonòmic i europeu. Finalment, s’han estudiat les possibles eines d’obtenció de línies de finançament per a dur a terme les accions pertinents.

En la mateixa línia, el vicepresident i diputat de Projectes Europeus, Carlos Fernández Bielsa, ha destacat que “des de la Diputació hem sigut pioners a implantar un sistema innovador a les nostres comarques, gràcies a l’impuls d’una línia específica d’investigació i al desenvolupament d’eines per a tractar problemes de nitrats en el nostre subsòl”.

El paper de la corporació provincial és clau per a ajudar, al costat de la resta d’entitats que participen en el Projecte Life, a les localitats més xicotetes que hui dia compten amb aigua potable en risc d’estar contaminada, i que en la seua majoria no compten amb els recursos suficients per a dur a terme estudis sobre este tema.

Objectius del Projecte Life

Este esdeveniment forma part del cicle de jornades per a implementar un pla d’acció política en els municipis valencians. Per a això és necessari, traslladar a les autoritats locals la gravetat del problema que suposa l’alta concentració de nitrats en l’aigua, tant per als usos agrícoles com per al consum domèstic.

Comptar amb un sistema d’aigua de qualitat és sens dubte un servei bàsic per al benestar d’un municipi, i la contaminació de les aigües a causa dels nitrats suposa una vertadera amenaça tant per a la salut de les persones com per al medi ambient. Per a això el projecte tracta d’implementar un sistema sostenible i innovador basat en la utilització de filtres de sílice actiu procedents de les cendres produïdes per la combustió controlada de la palla d’arròs.

Com a novetat respecte a les jornades anteriors, l’acte ha inclòs una taula de debat entre entitats socials, que ha comptat amb la participació de representants de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, la Unió de Persones Consumidors de la Comunitat Valenciana, Global Omniun, Hidraqua i la Unió de Llauradors.

Totes estes organitzacions s’han compromés amb el projecte en la creació d’una taula de treball per a treballar sobre un document de propostes amb la finalitat de mitigar, reduir o evitar la contaminació de nitrats en l’aigua. Este document s’elevarà a la Comissió Europea.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més