Inici Actualitat La Diputació reforça l’assistència tècnica per a ajudar en la gestió dels municipis de menys de 1.000 habitants

La Diputació reforça l’assistència tècnica per a ajudar en la gestió dels municipis de menys de 1.000 habitants

per Redacció_Linformador
  • L’àrea d’Assessorament Municipal que dirigix Amparo Orts presta ja el servei a 30 ajuntaments de menys de 500 habitants i treballa per a adaptar els recursos i portar avant la proposta de Presidència
  • La corporació posa a la disposició dels consistoris a arquitectes, enginyers i el personal tècnic necessari per a informar o resoldre qüestions d’urbanisme, patrimoni i contractació

Una trentena d’ajuntaments valencians de menys de 500 habitants ha delegat ja en la Diputació les funcions de planejament i gestió urbanística, ús del sòl i edificació, patrimoni municipal i contractació, entre altres. Un equip compost per una desena de persones de l’àrea d’Assessorament Municipal presta assistència tècnica a estos municipis, un servei que la corporació provincial pretén desenvolupar per a arribar als consistoris de menys de 1.000 habitants.

Al començament de la legislatura, l’àrea que dirigix Amparo Orts va plantejar a Presidència parar atenció directa als 48 municipis de la província amb menys de 503 habitants. El president Gaspar no sols va acceptar la proposta, sinó que va instar Assessorament Municipal a oferir el servei als 83 municipis valencians que no arriben al miler d’habitants. El primer pas va ser iniciar l’assistència tècnica amb els consistoris de menys de 500 habitants que han anat delegant funcions en la corporació provincial, una trentena en l’actualitat, i planificar l’ampliació del servei mentre es continuen sumant els pobles més xicotets que encara no ho han fet.

La diputada d’Assessorament Municipal, Amparo Orts, explica que “les funcions tècniques que assumixen funcionaris de la Diputació en matèria de gestió urbanística, patrimoni municipal o contractació són molt importants per al desenvolupament d’estos municipis, i els de més de 500 habitants han mostrat interés a rebre també este servei, per a això continuarem gestionant els recursos humans i tècnics necessaris”.

El servei d’Assistència Tècnica a Municipis ha presentat un programa de desenvolupament que va sol·licitar el president de la institució, Toni Gaspar, amb l’objectiu d’ampliar el servei i arribar als 83 municipis amb menys de 1.000 habitants de la província, “els que més necessiten que la Diputació s’implique en la seua gestió diària per a afavorir el seu creixement i facilitar funcions que competixen als consistoris i que en molts casos no disposen de personal qualificat per a poder escometre”.

Tres fases

El full de ruta per a ampliar el servei d’assistència tècnica als 35 ajuntaments d’entre 500 i 1.000 habitants establix tres fases que podrien modificar-se i que han de comptar amb l’informe favorable d’Intervenció i Personal, àrea que treballa en la creació d’un Pla Estratègic de Recursos Humans. El procés permetrà passar d’una població global de 14.000 persones a la qual s’oferix actualment el servei als 38.000 habitants que sumen els 83 municipis valencians per davall del miler d’habitants.

La primera de les fases proposades suposaria incrementar l’atenció a altres 17 municipis menors de 650 habitants; la segona fase inclouria a 11 ajuntaments de fins a 800 habitants; i l’última fase ampliaria el servei als huit consistoris d’entre 800 i 1.000 habitants, tot això comptant amb arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers tècnics industrials, TAG especialistes en urbanisme i administratius que oferixen el servei als ajuntaments des de la pròpia Diputació.

Serveis prestats

Els tècnics d’Assessorament Municipal consideren que la incorporació de nous municipis al servei d’assistència tècnica comportarà el previsible increment de consultes urbanístiques en municipis amb gran importància de les segones residències, com Gestalgar, Guardamar o Higueruelas; les gestions relacionades amb població disseminada i aldees; o el patrimoni cultural de poblacions com Alpuente que molts municipis de més de 20.000 habitants no tenen.

Entre els serveis que oferix la Diputació destaquen, en matèria urbanística, la informació conforme al planejament vigent, l’assessorament sobre llicències i ordres d’execució, informes sobre alineacions i rasants, autoritzacions per a ocupació d’edificis, parcel·lació o segregació i informes de declaració de ruïna i en expedients sancionadors, entre altres qüestions tècniques.

En l’àmbit patrimonial, la Diputació emet informes sobre desperfectes i deficiències del patrimoni municipal i sobre expedients de responsabilitat patrimonial. També es gestiona la recuperació de béns patrimonials i la valoració d’alienacions i permutes. I entre les funcions relacionades amb la contractació, s’oferix assessorament sobre la redacció de plecs o memòries destinades a la contractació d’obres i els informes tècnics necessaris per a tramitar i sol·licitar subvencions.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més