Inici Esdeveniments Pianistes de 15 països ultimen la seua preparació per al Premi Iturbi de València

Pianistes de 15 països ultimen la seua preparació per al Premi Iturbi de València

per Redacció_Linformador
  • Els intèrprets afrontaran les 5 fases eliminatòries del concurs, que organitza la Diputació de València, en el Teatre Principal del 23 de juny al 2 de juliol després de superar una preselecció amb 178 músics de 41 països
  •  El jurat, presidit per Joaquín Achúcarro, estarà format per 8 persones de referència en el panorama pianístic i musical internacional: Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman
  •  Glòria Tello, diputada del Premi Iturbi, ha manifestat que “convidem a tota la ciutadania, afeccionats i melòmans, a celebrar esta festa del pianisme internacional que és el Premi Iturbi des de 1981”

Els pianistes d’Europa, Àsia i Amèrica seleccionats pel jurat del Premi Iturbi, que organitza la Diputació de València, ultimen la seua preparació per a afrontar les cinc fases eliminatòries que tindran lloc del 23 de juny al 2 de juliol en el Teatre Principal de València, després de superar els 22 intèrprets una preselecció en la qual 178 músics inscrits procedents de 41 països van donar mostra de l’alt nivell del XXI Concurs Internacional de Piano de València, en una edició en la que este esdeveniment musical, de caràcter biennal, celebra el seu 40 aniversari. [Veure documentació adjunta].

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha manifestat que “convidem a tota la ciutadania, afeccionats i melòmans, a celebrar esta festa del pianisme internacional que és el Premi Iturbi des de 1981”. Tello assegura que “assistirem a recitals i concerts de gran altura i qualitat amb intèrprets que, malgrat la seua joventut, compten amb una extraordinària projecció artística”.

Els intèrprets, per ordre alfabètic, que van passar la preselecció procedeixen de 15 països: Juan Barahona (Espanya), Antonii Baryshevskyi (Ucraïna), Michelle Candotti (Itàlia), Luigi Carroccia (Itàlia), Haike Dietrich (Alemanya), Florian Feilmair (Àustria), Felix Hong (Canadà), Sebastian Iivonen (Suècia), Vincent Ip (EUA), Andrei Ivanou (Bielorússia), Salome Jordània (Geòrgia), Airi Katada (Japó), Hoyel Lee (República de Corea), Yeram Park (Alemanya), Mihkel Poll (Estònia), Oxana Shevchenko (Kazakhstan), Alexey Sychev (Rússia), Yuna Tamogami (Japó), Tsubasa Tatsuno (Japó), Anastasia Yasko (Rússia), Zifan Ye (Xina), i Hanna Yukho (Bielorússia).

Les nacions que tindran més representants en la primera fase són el Japó amb 3 concursants, i Alemanya, Bielorússia, Itàlia i Rússia amb 2. Per continents, destaca el nombre de músics d’Europa que suposen el 64%, els d’Àsia representen el 27% i Amèrica el 9%. Quant a la paritat, cal assenyalar que la participació serà equilibrada, amb la presència de 13 homes (59%) i 9 dones (41%) en el concurs. D’altra banda, hi ha hagut dos baixes en la llista inicial de seleccionats, per problemes de mobilitat a causa del Covid-19, que han sigut ocupades pels següents amb més puntuació.

Els joves pianistes, a part del nivell de les interpretacions que va avaluar el jurat, presenten uns brillants currículums que posen de manifest l’excel·lència que atresoren. Han actuat baix les batutes d’importants directors amb algunes de les millors orquestres i formacions del món i vénen precedits de la consecució de diversos premis en rellevants concursos, la qual cosa dóna idea del prometedor futur d’estos concertistes.

La competició constarà de cinc proves eliminatòries en les quals hauran de decidir en quina d’elles interpreten les següents obres: una sonata de Ludwig van Beethoven i de Wolfgang Amadeus Mozart, dos obres curtes de Frédéric Chopin, de les que una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, la Suite Ibèria d’Isaac Albéniz, o la Fantasia Bètica de Manuel de Falla; que els participants no podran repetir. En la semifinal hauran d’incloure l’obra Imatges, obra inspirada en llocs i aspectes emblemàtics de la ciutat de València, encarregada a Oscar Colomina per a commemorar el 40 aniversari.

L’edició és, per inscripcions, la més concorreguda de la dilatada història del Premi Iturbi, malgrat la pandèmia provocada pel Covid-19 i la coincidència amb altres cinc concursos internacionals d’Israel, Bèlgica, Suïssa, el Canadà i Regne Unit tan rellevants com l’Arthur Rubinstein Competition Tel Aviv i el Queen Elizabeth Competition a Brussel·les; i començarà, segons l’ordre d’actuació realitzat per sorteig el passat 2 de juny, amb els 22 pianistes que participaran en la primera fase (del 23 al 24 de juny), la segona quedarà amb 16 (del 25 al 26), i en la semifinal competiran 10 (del 27 al 28). La primera final enfrontarà a 6 (del 29 al 30) i la Gran Final a 3 (2 de juliol), en les quals els concursants interpretaran dos concerts per a piano amb l’Orquestra de València en el Teatre Principal.

Jurat de referència

El Premi Iturbi compta, per primera vegada, amb una direcció artística a càrrec de Joaquín Achúcarro, un prestigiós concertista internacional que també presidirà el jurat de la competició, format per huit persones de referència en el panorama pianístic i musical internacional: Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman, que avaluaran les actuacions sobre la base de criteris artístics, d’interpretació i adequació al repertori triat.

L’entrada a les diferents fases és lliure i gratuïta i es podrà assistir als recitals i concerts en el Teatre Principal prèvia reserva a través de la web pianoiturbi.dival.es. Del 23 al 28 juny hi haurà actuacions de 10h a 14h i de 17h a 20h, i en la final i Gran Final els dies 29 i 30 de juny i 2 de juliol, respectivament, començaran a les 19’30h. Així mateix, es podrà gaudir a tot el món d’este esdeveniment musical en el canal Youtube i en la web de la Diputació de València, www.webtv.iturbi.es, que retransmetrà per streaming totes les proves de la competició.

Entitats col·laboradores

El Premi Iturbi compta amb la col·laboració d’entitats i institucions com el Miami Piano Festival, Aux Jacobines de Toulouse, Real Academia de España en Roma, Porto Pianofest, el Palau de la Música, la Societat Filharmònica de València, el Festival Orozco de Córdoba i el Festival de Música de Cambra de Godella; i forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

– Premio Iturbi 2021. Concursants

Els 22 pianistes que participen en la vint-i-unena edició del Premi Iturbi. D’esquerra a dreta i de dalt a baix, Juan Barahona (Espanya), Antonii Baryshevskyi (Ucraïna), Michelle Candotti (Itàlia), Luigi Carroccia (Itàlia), Haike Dietrich (Alemanya), Florian Feilmair (Àustria), Felix Hong (Canadà), Sebastian Iivonen (Suècia), Vincent Ip (EUA), Andrei Ivanou (Bielorússia), Salome Jordània (Geòrgia), Airi Katada (Japó), Hoyel Lee (República de Corea), Yeram Park (Alemanya), Mihkel Poll (Estònia), Oxana Shevchenko (Kazakhstan), Alexey Sychev (Rússia), Yuna Tamogami (Japó), Tsubasa Tatsuno (Japó), Anastasia Yasko (Rússia), Zifan Ye (Xina), i Hanna Yukho (Bielorússia).

– Premio Iturbi 2021. Jurat

Els 9 membres del jurat del Premi Iturbi. D’esquerra a dreta i de dalt a baix, Joaquín Achúcarro (president), Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més