Inici Actualitat El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació presenten la segona edició del projecte ‘València per la Pau’

El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació presenten la segona edició del projecte ‘València per la Pau’

per Redacció_Linformador

L’àrea de Cooperació Internacional de la Diputació de València continua impulsant este projecte d’educació per al desenvolupament en el marc del Dia Mundial de la Persona Refugiada, que es commemora el 20 de juny

La finalitat del projecte és acostar als municipis valencians la cultura de la pau, Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16. La nova edició compta amb recursos com la mostra ‘El fil de la por’ i jornades formatives

El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València han presentat este divendres en el Palau dels Scala la segona edició del projecte d’educació per al desenvolupament ‘València per la Pau’, en vespres del Dia Mundial de la Persona Refugiada que es commemora el 20 de juny.

El projecte “està format per diferents activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la cultura de la pau i la no violència, sent l’objectiu principal acostar el ODS número 16 de Pau, Justícia i Institucions Sòlides a la població de diferents municipis valencians”, ha explicat la diputada de Cooperació Internacional, Mentxu Balaguer, qui destaca la importància de “conscienciar al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els drets humans”.

Els municipis que participaran en esta segona edició són Barxeta, Corbera, Enguera, Picassent, La Pobla de Vallbona i Quatretonda. Entre les activitats que es realitzaran en el marc del projecte, seguint la línia de la primera edició, destaca la campanya de sensibilització dirigida al públic en general a través del documental d’investigació ‘Els Fils del Tauler’, que aborda les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, seguit d’un espai per a la reflexió amb un cinema-fòrum que comptarà amb la participació de protagonistes del documental i del públic assistent.

A esta campanya cal afegir els tallers dirigits a l’alumnat de Batxillerat de diferents centres educatius, amb una primera sessió on s’explicaran les situacions de violència armada a tot el món i la responsabilitat dels països europeus en l’èxode massiu de persones refugiades que tracten d’arribar a Europa. La segona sessió inclou la visualització del documental ‘Els Fils del Tauler’, amb activitats al voltant del mateix.

‘El fil de la por’

Com a novetat, la segona edició de ‘València per la Pau’ comptarà amb l’exposició itinerant ‘El Fil de la Por’, que pretén crear un espai de divulgació i sensibilització, des d’un punt de vista visual, directe i pedagògic, sobre el que hi ha darrere dels desplaçaments forçats de persones refugiades i les responsabilitats que tenim els països occidentals, especialment la Unió Europea, amb la finalitat de crear consciència en la ciutadania per a posar fi a esta mena de violència i reflexionar sobre alternatives basades en la cultura de la pau i en la defensa dels drets humans.

D’altra banda, el projecte ‘València per la Pau’ incrementa les jornades formatives respecte a l’anterior edició. Sota el títol ‘ODS16: Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte’, pretenen convertir a representants polítics, tècnics i tècniques municipals, personal docent, alumnat universitari i la ciutadania en general en intermediaris per a aconseguir un món més just i sostenible.

Durant la presentació d’esta segona edició del projecte, el president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, ha destacat “la importància d’enfortir les bases de la societat que responen als valors de la pau des de la cooperació i la solidaritat, així com territorialitzar els objectius de desenvolupament sostenible”.

Per part seua, la diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, ha expressat “la necessitat d’educar a la ciutadania al voltant del ODS 16 perquè la població actue com a agent en la promoció i consecució de les metes que plantegen este objectiu”, incidint també en què “amb el projecte es consolida l’aposta de la Diputació amb els ODS i la relació de la institució provincial amb el Fons”.

La Diputació de València ha augmentat enguany la seua col·laboració amb el finançament de les activitats del Fons Valencià per la Solidaritat amb un conveni de col·laboració que arriba als 50.000 euros.

Presència dels municipis

A la presentació del projecte, cofinançat per les dos entitats, han assistit la diputada provincial de Cooperació Internacional, Mentxu Balaguer; Álvaro Escorihuela, president del Fons Valencià per la Solidaritat i regidor de Benestar Social i Recursos Humans a l’Ajuntament de Vila-real; Verònica Ferri, vicepresidenta del Fons i regidora de Benestar a l’Ajuntament de Canals; i el diputat provincial Jesús Gimeno, regidor a Moncada.

També han sigut presents altres càrrecs del Fons com el tresorer, Vicent Mahíques, alcalde de Barxeta; i els vocals de l’Executiva Ferran Lloret, tinent d’alcalde de Pedreguer; Vicent Marrades, alcalde de Corbera; i Rafa Mateu, alcalde d’Estivella; així com Esteve Ordiñana, gerent del Fons; i Natxo Peñarroja, tècnic d’Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global del Fons per la Solidaritat.

En representació dels municipis que acolliran el projecte han participat Matilde Marín, alcaldessa d’Enguera; Diana Vila, regidora de Serveis Socials i Educació a l’Ajuntament d’Enguera; Marién Esquer, regidora de Benestar Social a l’Ajuntament de Quatretonda; Esther de la Torre, treballadora social a l’Ajuntament de Quatretonda; Regina Llavata; regidora d’Igualtat i Serveis Socials i Drets Civils a l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona; Rebeca Pizarro, regidora d’Educació a l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona; Carles Silla, edil de Cooperació, Solidaritat i Benestar Social a l’Ajuntament de Picassent; i Belén Bernat, regidora d’Educació i Igualtat a l’Ajuntament de Picassent.

Fons Valencià per la Solidaritat

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectiu realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any realitzen les institucions valencianes. Actualment, el Fons compta amb 127 entitats locals sòcies (118 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. També realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons i la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes sol·licitades pels propis municipis o a través de les ONGD. La participació en els projectes de cooperació té com a objectiu comú el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

El Fons i la Diputació de València

La relació de col·laboració entre el Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València es remunta als inicis de l’associació municipalista solidària, fa quasi 30 anys. Les dos entitats treballen conjuntament des de llavors cofinançant i executant de manera mútua projectes de cooperació internacional al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global, materialitzant així polítiques per a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible des del municipalisme valencià i la descentralització.

En la present legislatura, els llaços de cooperació dins de la institució provincial i l’entitat supramunicipal per la solidaritat s’han consolidat, apostant per l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global, així com amb la sensibilització per a potenciar una societat crítica i compromesa a través dels projectes ‘València per la Pau I’ i “València per la Pau II”.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més