Inici Actualitat La Diputació proposa declarar 2022 Any San Francisco de Borja i posar en valor el seu llegat

La Diputació proposa declarar 2022 Any San Francisco de Borja i posar en valor el seu llegat

per Redacció_Linformador
  • La corporació projecta crear una comissió d’experts per a elaborar una programació cultural al costat de l’Ajuntament de la capital de La Safor i l’Arquebisbat de València que potencie el vessant cultural i històric del IV duc de Gandia
  • Presidència porta al ple de juliol una moció que proposa incorporar a associacions, fundacions i universitats en esta comissió

La Diputació de València considera necessari sumar-se als actes amb motiu del 350 aniversari de la canonització de Francisco de Borja i Aragón per a potenciar el vessant cultural i històric a la província del IV duc de Gandia, qui tinguera un paper rellevant durant els regnats de Carlos I i Felipe II. El ple de juliol inclou una moció de Presidència per a declarar 2022 Any San Francisco de Borja en la Diputació, que projecta crear una comissió d’experts per a elaborar una programació cultural al costat de l’Ajuntament de Gandia i l’Arquebisbat de València.

La Santa Seu va concedir recentment a la diòcesi de València el ‘Any Jubilar de San Francisco de Borja’ entre el 3 d’octubre d’enguany i el 3 d’octubre de 2022. Coincidint amb el 350 aniversari de la canonització pel Papa Clemente X, la corporació provincial vol posar en valor el llegat polític, social i artístic del patró de Gandia, més enllà de la seua inqüestionable personalitat religiosa i espiritual com a pare general dels jesuïtes.

Francisco de Borja i Aragón va nàixer a Gandia a l’octubre de 1510 i, abans d’orientar la seua vida a la fe, va tindre una influència notable en les corts dels Austrias gràcies al seu prestigi intel·lectual i polític. El IV duc de Gandia, I marqués de Llombai, Gran d’Espanya i virrei de Catalunya es va retirar a la seua terra natal després de la mort del seu pare, renunciant a tots els títols en favor del seu primogènit.

Llegat per a La Safor i la província

Va ser en eixe moment quan va decidir iniciar la seua etapa de predicador itinerant, després de renunciar també al títol de cardenal. Arran d’entrar en contacte amb l’orde fundada per San Ignacio de Loyola, va madurar el seu desig d’ajudar econòmicament als jesuïtes, convertint-se en comissari general i pare de l’orde a Espanya.

Però el seu llegat és igualment transcendent en l’àmbit polític, amb un paper rellevant com a il·lustre gandiense en els regnats de Carlos I i Felipe II, i en el social, com a fundador de la Universitat de Gandia, la primera a rebre alumnes seglars. La Diputació pretén sumar-se, al costat de l’Ajuntament de Gandia i l’Arquebisbat, a la celebració de l’any jubilar organitzant actes culturals i elaborant publicacions que destaquen la importància del llegat de San Francisco de Borja per a La Safor i per a tota la província.

En la moció impulsada pel president de la Diputació de València, Toni Gaspar, es contempla la creació d’una comissió de la qual formaran part associacions, fundacions i universitats amb la finalitat de treballar al costat de les institucions en les activitats organitzades amb motiu de l’Any San Francisco de Borja.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més