Inici Actualitat La Diputació presenta una investigació inèdita sobre la província realitzada per la Universitat

La Diputació presenta una investigació inèdita sobre la província realitzada per la Universitat

per Redacció_Linformador
  • La publicació ‘Procesos Territoriales Valencianos’ analitza de manera exhaustiva la situació actual de la província des de diferents enfocaments com l’econòmic, el social, el mediambiental o el patrimonial
  • El vicepresident de la corporació provincial, Carlos Fernández Bielsa, destaca que el treball “servirà perquè les entitats locals identifiquen les necessitats del moment i actuen per a satisfer-les”

La Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència ha acollit este dimecres la presentació del llibre ‘Procesos Territoriales Valencianos’, una publicació impulsada per la Diputació en col·laboració amb la Universitat de València. Es tracta d’un estudi sense precedents sobre la nostra província des de diversos enfocaments, que acaba oferint en el seu conjunt una visió completa sobre la situació actual de tot el que afecta el territori.

Durant l’acte, al qual han acudit diversos alcaldes i regidors de la província, han intervingut el vicepresident de la Diputació i diputat de Cooperació Municipal i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i els coautors del llibre Almudena Navas i Josep Montesinos.

La publicació, a més de complir amb una labor investigadora i divulgadora, es caracteritza perquè, a partir de l’anàlisi de la situació actual, fixa la mirada en els reptes futurs que s’han d’afrontar des dels diferents àmbits de la societat.

Així, el vicepresident Carlos Fernández Bielsa ha ressaltat la rellevància d’una investigació d’este calibre, ja que “sens dubte ajudarà les administracions locals a contrastar bé les necessitats que existixen en este moment, a avaluar les condicions de benestar dels diferents marcs geogràfics i socials que engloba la nostra província, i per consegüent ens servirà de guia per a dissenyar nous programes i plans d’actuació sobre este tema”.

Set temes d’investigació

El llibre es dividix en un total de set capítols, cadascun dels quals es correspon a una investigació del territori valencià des d’un punt de vista en concret, elaborada de la mà de diferents experts universitaris en la matèria objecte d’estudi.

El primer d’ells analitza la bretxa social que existix actualment a la província, i que s’ha vist aguditzada pels efectes del Covid 19. La segona part aborda el canvi climàtic en el context valencià, el seu impacte i l’escenari per al futur. A continuació el llibre exposa quins són els processos mediambientals en este moment, abastant des del mitjà aquós, fins a l’atmosfera, el sòl, els ecosistemes i els residus.

L’anàlisi de l’activitat econòmica a la província forma el següent capítol, subratllant el valor de la innovació per a dur a terme un desenvolupament sostenible. Sens dubte el problema de la despoblació en el medi rural, tema que es tracta en el cinqué apartat del llibre, és un dels més transcendents per a prendre decisions urgents en el futur immediat. La investigació sobre el patrimoni cultural valencià es realitza des de la seua condició de recurs territorial, donant una importància destacada a la seua dimensió social.

Finalment, es duu a terme una revisió de les relacions entre les diferents institucions de govern a la província i com es gestiona actualment el territori.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha conclòs la presentació posant l’accent que “la publicació ens facilita una visió actual de les oportunitats i problemes que té la nostra província, i servirà per a sensibilitzar i conscienciar a la societat sobre la rellevància que té el territori en el qual viuen”.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més