Inici Actualitat El govern d’Espanya s’interessa per les polítiques de Joventut de Xàtiva

El govern d’Espanya s’interessa per les polítiques de Joventut de Xàtiva

per Redacció_Linformador

La directora de l’INJUVE, Mª Teresa Pérez, situa a Xàtiva com a referent a nivell estatal en matèria de joventut

Aquest matí, la directora de l’INJUVE, Institut de la Joventut del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, Mª Teresa Pérez; el director general de l’IVAJ, Jesús Martí i la presidenta del Consell Valencià de la Joventut, Cristina Martínez han visitat la ciutat de Xàtiva per a conèixer de primera mà les iniciatives que l’Ajuntament desplega en matèria de joventut. La jornada ha començat amb una recepció a la Casa de la Ciutat per part de l’alcalde, Roger Cerdà i de la regidora Lena Baraza. També ha estat present a l’acte el subdirector de l’IVAJ, Raúl Puerta.

És la primera vegada que Mª Teresa Pérez, com a representant del Govern d’Espanya, visita la nostra ciutat. Pérez ha manifestat que «és important conèixer la política local que és la més propera a la realitat dels joves». La directora general de l’INJUVE ha dit que «per a mi, que sóc de la terreta, és un orgull que Xàtiva siga un referent estatal en matèria de polítiques de joventut. Coincideix amb l’enfocament que volem donar-li des del govern d’Espanya. Amb el Pla Millenial que ens presenten hui i, en general, amb el treball d’aquest Ajuntament, s’ha entès molt bé la importància de la transversalitat de les polítiques de joventut». Amb relació amb aquest assumpte, la directora general de l’INJUVE ha esmentat que el Govern d’Espanya ha aprovat recentment el Pla de Garantia Juvenil, amb una dotació econòmica de 3.000 milions d’euros.

Amb posterioritat a la recepció oficial, la comitiva s’ha desplaçat fins a la Costa del Castell per tal de visitar el camp de voluntariat que anualment se celebra a Xàtiva, organitzat per l’IVAJ en col·laboració amb l’Ajuntament. Es tracta de la quarta edició d’un camp de voluntariat mediambiental que s’ocupa de dur a terme tasques de reparació i manteniment als voltants del paratge de Sant Feliu i la nevera. Després de departir amb els i les joves participants, procedents de distintes ciutats com ara León, Alcoi, Riba-roja, Alacant o Benidorm, la visita oficial ha continuat al centre social JOC, Joventut, Oci i Cultura, on tant Jesús Martí, com Mª Teresa Pérez i Cristina Martínez han tingut ocasió de conèixer les instal·lacions, després de la seua posada en funcionament en desembre de 2018.

A continuació, la comitiva ha mantingut una breu reunió de treball a la Casa de la Joventut, en la qual la regidora de Joventut, Lena Baraza, ha destacat la revitalització de l’activitat experimentada en aquesta instal·lació municipal durant els darrers anys. Baraza també ha explicat el desenvolupament del I Pla Jove de Xàtiva, així com les línies mestres d’execució del Pla Millenial i altres iniciatives posades en marxa des de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament.

Jesús Martí, director general de l’IVAJ, ha senyalat que «quan intente explicar què estem fent en polítiques de joventut a la Comunitat Valenciana, això s’assembla molt al que Xàtiva té ara». Martí ha explicat que «des que entràrem a governar fa 6 anys, l’objectiu era municipalitzar les polítiques de joventut i Xàtiva és l’exemple perfecte d’allò que voldríem que estiguera passant en tots els municipis». El director general de l’IVAJ ha dit que «el Pla Millenial s’avança a allò que nosaltres voldríem», reconeixent l’esforç en la cerca de solucions a problemes com l’atur juvenil o l’habitatge amb la manca de competències que els ajuntaments tenen en aquestes matèries. Martí ha conclòs afirmant que «vinc ací a aprendre, a reconèixer la valentia de l’ajuntament de fer aquestes coses i a agrair a Roger i a Lena que es creguen les polítiques de joventut».

En aquesta línia, l’alcalde Roger Cerdà ha destacat l’aposta municipal per aquestes polítiques, citant l’increment pressupostari des de 2015. Cerdà ha concretat que «gràcies al Pla Reactivem Xàtiva, s’han destinat recursos al pla d’ocupació juvenil fins a doblar la quantitat que es dedica a polítiques de joventut, arribant als 425.000 euros en 2021». Segons Cerdà, «el que pretenem és que les persones joves no hagen d’abandonar Xàtiva per a desenvolupar el seu projecte vital».

Lena Baraza s’ha referit al Pla Jove, destacant «la importància de la transversalitat i de treballar amb un document que il·lumine, a través de l’evidència sociològica, les necessitats de la joventut, així com poder desenvolupar les iniciatives de manera planificada en el temps i avaluar els resultats». La regidora també ha al·ludit al pla d’ocupació juvenil Millenial, del qual ha dit que «té un pressupost de 240.000 euros per a enguany, perquè sabem que l’atur és una de les problemàtiques majors per a les persones joves». El pla compta amb 28 línies d’acció a desenvolupar fins a 2025, en un marc de col·laboració amb el sector privat.

Per la seua banda, Cristina Martínez ha agraït «la invitació al Consell Valencià de la Joventut, ja que en moltes ocasions aquests debats es tenen sense comptar amb les persones joves». Martínez ha afirmat que «és important tenir aquests espais de participació per a les persones joves i cedir el protagonisme a la joventut», en opinió de la presidenta.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més