Inici Actualitat Ajuntament i Conselleria signen un conveni per identificar als xativins de la fossa nº22 de Paterna on es troba Jovino Fernández

Ajuntament i Conselleria signen un conveni per identificar als xativins de la fossa nº22 de Paterna on es troba Jovino Fernández

per Redacció_Linformador

A aquesta localització es troba l’últim alcalde electe de la República a Xàtiva i altres cinc veïns afusellats el 28 de juliol de 1939

L’Ajuntament de Xàtiva ha signat un conveni amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica per tal de poder exhumar i identificar a les víctimes de la fossa nº22 de Paterna, en la qual es troba Jovino Fernández Díaz -últim alcalde republicà de Xàtiva- i altres cinc xativins que van ser afusellats pel franquisme el 28 de juliol de 1939.

Aquesta identificació serà possible gràcies al treball de la regidoria de Memòria Històrica i de l’Associació de Familiars de víctimes del franquisme de la fossa nº22 de Paterna, després de mesos de converses per tal de poder reprendre aquests treballs en una localització en la que a més de l’últim alcalde republicà de Xàtiva, escollit democràticament, també es troben soterrats altres cinc xativins: Emilio Sancho Soler (ferroviari), Salvador Mollá García (mestre), Rafael Balaguer Balaguer (jornaler), Pedro García Liviano (treballador de banca) i Rafael Pérez Fuertes (ferroviari).

«Des de fa un any treballem conjuntament amb l’associació per tal de tindre un projecte per a les tasques d’identificació i exhumació dels cossos dels nostres veïns. El passat mes de febrer començarem a comunicar-nos amb la Conselleria per a demanar-los que es feren càrrec d’aquest projecte, i finalment la passada setmana vam rebre la notificació d’acceptació per la seua part», ha manifesta la regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero.

Aquest projecte es durà a terme gràcies a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i a la Universitat de València, a través del conveni entre aquestes entitats i la Generalitat per a la identificació de víctimes, amb noves tècniques i metodologia genètica aplicada. Els treballs es centraran en tres línies d’investigació: la històrica, la forense i la genètica.  A través de les restes d’ADN es tractarà de provar la relació de les restes amb els seus descendents i familiars vius.

«Esperem que molt prompte comencen aquestes tasques d’identificació, que les restes dels nostres veïns puguen descansar amb dignitat i que els seus familiars puguen tancar una ferida que està oberta des de fa molts anys» ha expressat Raquel Caballero.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més