Inici Actualitat L’alcalde d’Ontinyent defensa la cultura de la pòlvora en les festes de Moros i Cristians

L’alcalde d’Ontinyent defensa la cultura de la pòlvora en les festes de Moros i Cristians

per Redacció_Linformador

Jorge Rodriguez actua d’amfitrió en l’acte constitutiu de la nova associació de pobles que reivindica l’ús de la pòlvora als actes festius

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha defensat la cultura de la pòlvora en les festes de Moros i Cristians, explicitant que des del consistori “ajudarem en tot allò que estiga en la nostra mà, perquè la pòlvora no sols són els moments d’emoció puntuals, sinó que és patrimoni de tota una festa”.

Així ho explicitava el primer edil aquest divendres en l’acte fundacional de l’associació “Pueblos de la Pólvora”, que tenia lloc a la seu de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent, i on participaven representants d’entitats festeres de 5 localitats de les províncies de València, Alacant, Múrcia i Albacete, com són Ontinyent, Elda, Yecla, Caudete i Almansa, per crear ua plataforma comuna des de la qual defensar la tradició dels dispars d’arcabusseria.

Jorge Rodríguez, a la seua intervenció, destacava que ser ciutat d’acollida i signatura de l’acta fundacional d’esta nova entitat “és un motiu d’orgull i un pas endavant en la defensa d’esta tradició”. L’alcalde agraïa també la presència de representants de diferents localitats i partits polítics “en un dia tan assenyalat com el de hui, on deuriem estar preparant-nos per a les entrades de Moros i Cristians,  i on estem ací units per un objectiu comú, que la veu dels pobles de la pòlvora siga escoltada”, manifestava.

El President de la Societat de Festers, Vicent Pla, coincidia amb l’alcalde en agrair que Ontinyent haja estat seu de l’acte fundacional de la nova associació, i destacava la llarga tradició de l’ús de la polvora als festejos locals, que es remonta a l’any 1652. Pla recordava que des de la Societat de Festers “sempre hem entés que la pòlvora és de tots i que va més enllà dels Moros i Cristians. Forma part intrínseca de la nostra cultura i tradició”. El President de Festers recordava que dels 4 actes de les festes locals on s’utilitza arcabusseria ”3 van ser declarats Be d’Interès Cultural de Caràcter Immaterial en 2019, i des d’aleshores ens correspon formalment a la Societat de Festers i a mi com a President vetllar encara més per esta manifestació cultural”.

Així, recordava, tot i que en dos dels últims tres anys no s’han pogut fer festes degut a la pandèmia, en 2019 ja es va encetar una nova línia de suport a l’arcabusseria que va incloure l’adquisició de 350 cantimplores per a pòlvora, una adquisició que va estar possible gràcies a l’aportació econòmica de l’Ajuntament d’Ontinyent, un extrem que hui vull agrair ací a l’Alcalde”, manifestava. Vicent Pla incidia en què l’associació que es creava aquest divendres “respon a una suma d’esforços i voluntats molt necessària, ja que no podem reivindicar per separat i fer la guerra pel seu costat cadascú, la defensa d’esta tradició mereix una associació com aquest que la protegisca”, concloïa.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més