Inici Actualitat Ontinyent avança en l’execució de 10 milions d’euros en obres antiinundacions

Ontinyent avança en l’execució de 10 milions d’euros en obres antiinundacions

per Redacció_Linformador

Jorge Rodríguez destaca en l’aniversari de la DANA la importància de projectes com el de Cantereria, Benarrai o el nou colector per garantir la seguretat de les persones

Quan es compleixen 2 anys de la DANA de setembre de 2019, Ontinyent avança en l’execució i planificació de 10 milions d’euros en obres antiinundacions per evitar que es donen situacions com les viscudes durant el major episodi de pluges torrencials mai registrat a la ciutat.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha valorat positivament la marxa dels diversos projectes en els que està treballant l’Ajuntament conjuntament amb diverses administracions, que inclouen la Generalitat, la Diputació, el Govern d’Espanya o la Unió Europea amb els fons FEDER: “son obres que al seu conjunt suposen una important inversió, però que permetran estalviar molts més diners al futur, i sobretot busquen evitar situacions de perill i riscos per a les persones, que és allò més important”.

El Pla de Regeneració de la Cantereria és una de les actuacions més complexes i emblemàtiques suposa un esforç inversor superior als 3 milions d’euros, dels quals 1’6 milions els aporta la Conselleria i més de 600.000 euros els fons europeus. Aquesta quantitat, a més de la compra dels habitatges i el seu posterior enderrocament, s’inclou l’actuació sobre els talussos de la zona i la creació d’una zona verda inundable semblant a la ja creada per l’Ajuntament a l’altra part del riu. En aquests moments, l’adquisició de les cases es troba pràcticament finalitzada (39 de les 41 existents), mancant una autorització de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura per a poder modificar el Pla General d’Ordenació Urbana i donar llum verda a l’execució del projecte.

Pel que fa a les obres del nou col·lector general resistent a inundacions han superat ja el 50% de canonada instal·lada: dels 2.154 metres linials previstos, s’han instal·lat ja 1.171. Les obres pressupostades en 4,76 milions d’euros, i que finança al 90% la Conselleria d’Agricultura i al 10% la Diputació de València, tenen  un termini d’execució de 14 mesos i inclou obres de restauració i protecció del llit del riu Clariano. Cal recordar que en la seua visita del passat mes de juliol, la Consellera de l’àrea, Mireia Mollà, confirmava a l’alcalde que a més de les reparacions d’urgència que es van executar en primera instància i de les obres del col·lector, s’estan programant fins a 2 milions d’euros afegits en altres reparacions.

Altra actuació que està registrant avanços és la prevista a la zona de Benarrai, que inclou millores en la xarxa d’aigües perquè aquesta puga absorvir l’excés d’aigua en cas de fortes pluges i així resoldre els problemes d’inundacions en els baixos i cotxeres d’aquesta zona. Les obres, que a més consolidaran una zona verda de més de 2.500 m², s’han adjudicat per al voltant de 500.000 euros, compta amb l’ajuda de la Diputació de València, i iniciaran la seua execució esta mateixa setmana. A totes estes actuacions cal afegir les obres ja executades als camins del terme, pensades per a perdurar en el temps i fer front amb majors garanties a futures situacions de crescudes del riu. A les desenes d’obres executades per la Conselleria d’Agricultura des del moment de la DANA, s’afegia enguany un paquet d’intervencions en 7 camins mes, amb ajuda del Ministeri de Política Territorial del Govern d’Espanya.

Finalment, cal recordar que el Ministeri de Transició Ecològica també confirmava a l’inici del present any la seua implicació en esta línia d’intervencions, per a crear un recorregut verd que s’executarà a través d’una inversió de 600.000 euros de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). En conjunt, tot un seguit d’intervencions que van ser elogiades públicament per la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, qui va posar Ontinyent com “exemple de ciutat que es reposa i pren decisions valentes davant els efectes del canvi climàtic”.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més