Inici Actualitat La V Conferència de Diputacions i consells locals se celebrarà a València al maig de 2022

La V Conferència de Diputacions i consells locals se celebrarà a València al maig de 2022

per Redacció_Linformador
  • El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, participa en Almeria en la comissió de governs supramunicipals en la qual s’ha decidit que la província serà la seu de la trobada del pròxim any
  • El repte demogràfic i les polítiques contra la despoblació seran els principals temes de debat de la pròxima cita interterritorial, que en terres andaluses ha reivindicat la participació dels governs locals en la distribució dels fons europeus

La Diputació de València serà l’amfitriona de la V Conferència de Diputacions i Consells Locals i Insulars, que tindrà lloc els dies 12 i 13 de maig de 2022 en la capital del Túria. Així ho ha decidit la comissió de governs supramunicipals que se celebra estos dies a Almeria i en la qual ha participat el president de la corporació valenciana, Toni Gaspar, a qui ha acompanyat el vicepresident i responsable de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa.

Gaspar ha destacat la importància d’una cita “imprescindible per al municipalisme i tots aquells que gestionem les institucions que representen als ens locals, els més pròxims a les persones i els que tenen un coneixement més directe dels seus problemes i necessitats”. Un d’eixos problemes és la despoblació, i per això “el repte demogràfic i les polítiques per a fer front a esta trista realitat que afecta especialment les zones d’interior serà un dels principals temes de debat de la pròxima trobada a València”.

El president Gaspar ha participat a Almeria en la Comissió de Diputacions Provincials i Consells Locals i Insulars, organitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en la qual s’ha abordat principalment la distribució dels fons de recuperació europeus i el Pla de recuperació, transformació i resiliència de l’economia espanyola després de la pandèmia.

Distribució dels fons

Durant la trobada d’Almeria, els responsables de la FEMP i els governs supramunicipals han abordat la reactivació de l’economia espanyola després de la pandèmia i han reivindicat la participació dels ens locals i intermedis com a “aliats estratègics” en la distribució dels fons europeus. En este sentit, la Comissió Europea ha permés el desemborsament de 9.000 milions d’euros en concepte de bestreta, un 13% de la quantitat assignada a Espanya per a contribuir a la recuperació després de l’impacte de la Covid-19.

Els responsables dels organismes locals són conscients que Europa autoritzarà nous desemborsaments en funció dels objectius aconseguits en inversions i reformes, i també de la importància d’estes institucions pròximes a la ciutadania a l’hora de participar en la reconstrucció dirigint les ajudes allí on més es necessiten. Este és el germen de la declaració institucional de la FEMP en la qual se sol·licita la participació dels governs locals en la distribució dels fons que rebran les comunitats autònomes per a fer front a la reconstrucció econòmica i social.

En concret, el text aprovat per unanimitat per la FEMP considera que les entitats locals hauran de rebre el 15% dels fons que arriben a les autonomies des d’Europa i el Govern d’Espanya, estos últims dirigits a pimes i autònoms. Al seu torn, es determina que la distribució entre els ajuntaments es farà en funció de la població, amb una fórmula específica per a diputacions i consells locals i insulars.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més