Inici Actualitat La Diputació i Piroval oferiran espectacles pirotècnics en 15 municipis en la festa del 9 d’Octubre

La Diputació i Piroval oferiran espectacles pirotècnics en 15 municipis en la festa del 9 d’Octubre

per Redacció_Linformador
  • La corporació acull la presentació de la segona edició de ‘Torna la Llum’, el projecte finançat per Diputació i organitzat pels pirotècnics amb l’objectiu de dinamitzar el sector després de la pandèmia
  • Alfafar, Almàssera, Burjassot, Cheste, Enguera, La Pobla de Vallbona, L’Olleria, Mislata, Montcada, Ontinyent, Paterna, Sueca, Torrent, Vilamarxant i Xàtiva acolliran en esta ocasió el tret de castells

La Diputació de València ha acollit este divendres la presentació de la segona edició de ‘Torna la Llum’, el projecte finançat per la corporació provincial i organitzat per l’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval) amb l’objectiu de contribuir a la reactivació d’un sector greument afectat per la cancel·lació d’esdeveniments i festes populars a causa de la pandèmia.

La iniciativa, que consistix en el tret de castells de focs artificials en una quinzena de municipis de la província, tindrà continuïtat en el futur amb este o un altre format, tal com ha avançat el president de la Diputació, Toni Gaspar, qui ha assegurat que entre la corporació i els pirotècnics “trobarem la fórmula per a continuar fent coses junts i aconseguir que la gent veja València i la seua província com la capital mundial de la pirotècnia i la felicitat”.

En esta ocasió, els espectacles pirotècnics programats per al 9 d’Octubre, amb una duració aproximada d’11 minuts, tindran lloc a Alfafar, Almàssera, Burjassot, Mislata, Montcada, Paterna i Torrent a la comarca de L’Horta; Vilamarxant i La Pobla de Vallbona al Camp de Túria; Ontinyent i L’Olleria a La Vall d’Albaida; Cheste en L’Hoya de Buñol; Enguera en La Canal; Sueca a la Ribera Baixa; i Xàtiva a La Costera.

La presidenta de Piroval, Mª José Lora, ha agraït la implicació de la Diputació i ha destacat l’esforç de totes les poblacions participants per a organitzar l’esdeveniment “en un temps rècord”. “Tractarem de retornar tot eixe esforç i implicació de la millor manera que sabem, que és donant el millor de nosaltres mateixos en els espectacles pirotècnics del 9 d’Octubre”, ha afegit la responsable de Piroval, que s’ha encarregat de la selecció dels municipis amb una única indicació per part de Diputació: no repetir localitzacions de la primera edició del ‘Torna la Llum’.

Acompanyats per la vicepresidenta Mª Josep Amigó, la diputada Rocío Gil i el diputat Joan Sanchis, pirotècnics i responsables locals dels municipis que participen en la segona edició de l’esdeveniment, el president de la Diputació, Toni Gaspar, i la presidenta de Piroval, Mª José Lora, han presentat els detalls del retorn de ‘Torna la Llum’, amb els municipis seleccionats per l’organització i el cartell de l’esdeveniment, obra de l’artista de Llombai Martín Forés, qui combina la creació de cartells amb les arts plàstiques i decoratives. La proposta de Forés és un gran drac de vius colors, símbol del renaixement, de la boca del qual brollen els focs artificials que il·luminaran la vetlada del 9 d’Octubre en diferents comarques valencianes.

Col·laborar, cooperar, consensuar

El president Gaspar ha recordat que la idea de la qual va sorgir este conveni amb Piroval és que la Diputació “no tenia oberta cap via de col·laboració amb un sector fonamental per a l’economia, la tradició i la festa”. La primera edició de ‘Torna la Llum’ “es va celebrar en un moment de tristesa i sense perspectives, en el qual tractàvem de donar oxigen als pirotècnics i altres sectors tradicionals després del confinament i en un context de cancel·lació de festes populars”, explica Gaspar, qui insistix en la necessitat de “col·laborar, cooperar i consensuar” en un món que canvia ràpid i en el qual les institucions “han de caminar de la mà de la societat civil”.

‘Torna la Llum’ és el nom amb el qual la Diputació i Piroval van batejar la iniciativa conjunta per a ajudar el sector pirotècnic a recuperar activitat després dels mesos de fortes restriccions a causa de la Covid-19. La corporació que presidix Toni Gaspar va invertir l’any passat 300.000 euros en els 15 castells disparats simultàniament en altres tants municipis de la província el mes de juliol, amb més de 7.000 quilos de material pirotècnic. En 2021 s’ha donat continuïtat a esta línia d’ajuda amb altres 300.000 euros per a finançar la segona edició d’un esdeveniment múltiple que, en esta ocasió, s’ha traslladat al 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

El pirotècnic és un dels sectors tradicionals amb els quals col·labora la Diputació, a través de l’àrea de Presidència, per a dinamitzar l’activitat del teixit productiu de la província. En total, més d’un milió d’euros anuals que la corporació distribuïx entre el Gremi d’Artistes Fallers, Piroval, l’Associació Nacional de Floristes, el Gremi Artesà de Sastres i Modistes, el Gremi Artesà d’Indumentària Valenciana, el Gremi de Mestres Palmiters, que s’ha incorporat enguany a les ajudes, i les comissions falleres.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més