Inici Actualitat El CÍRCULO CONTA reivindica el pensament màgic per a adults en una semana de narració oral

El CÍRCULO CONTA reivindica el pensament màgic per a adults en una semana de narració oral

per Redacció_Linformador

• La Setmana de narració oral per a públic adult se celebrarà en el Teatro Círculo de Benimaclet, del 9 al 13 de febrer. Només per a adults.

L’Associació Narradors i Narradors Organitzats (NANO) ha presentat hui en el Museu Valencià d’Etnologia-L’ETNO la programació de EL CÍRCULO CONTA. Setmana de narració oral per a públic adult, que tindrà lloc del 9 al 13 de febrer en el Teatro Círculo de Benimaclet.

Domingo Chinchilla, responsable de l’organització de EL CÍRCULO CONTA; Óscar Mora, de la Associació Narradors amb Narradors Organitzats (NANO) i Miguel Ángel Cantero, del Teatro Círculo, han donat a conéixer una proposta única en tot l’estat Español. Una setmana completa d’activitats entorn de la narració per a adults. Històries sensuals, mites, contes, llegendes i romanços en cinc dies de festival, sis sessions i dotze veus. Adaptacions de contes japonesos del segle XII, narracions basades en referències literàries anglosaxones, mitologia grega, biografies de migrants, i arravataments a la paraula en eixe castellà desaparegut que utilitzen els joglars, són algunes de les propostes, que tindran com a colofó una sessió col·lectiva realitzada per membres de NANO la vespra de Sant Valentí, entorn de l’amor. La proposta de EL CÍRCULO CONTA és que per a ser adults “no siguem discriminats de jugar amb el nostre pensament màgic”.

La disciplina destinada al públic adult ha anat desapareixent gradualment, d’una banda “perquè l’activitat ha derivat i s’ha associat amb freqüència als contacontes infantils i, per un altre, perquè hui dia són els grans mitjans de comunicació els que ens conten les històries, i a més, de por”, assenyalava Óscar Mora.

La narració oral per a adults és un dels oficis més antics del món, des que els primers homínids es van estendre entorn del foc a mirar les estreles i escoltar el que havien de contar els narradors sobre les seues històries i els seus esdeveniments rellevants. “L’ocasió d’acudir al CERCLE CONTA és única i és molt recomanable que no es deixe passar”, afegia Mora.

Miguel Ángel Cantero, de Teatre Cercle, agraïa la proposta de NANO. “Hem volgut donar el nostre suport perquè entenem que l’ofici dels narradors pertany a les arts escèniques. Són l’origen del teatre i de les històries contades. Convidem a tothom al fet que gaudisca de la proposta d’enguany”.

Són les arts vives. I NANO puntualitza que en cap moment s’utilitza la paraula conta contes, sinó la de narradors.

Domingo Chinchilla, organitzador de la proposta, assenyalava que EL CÍRCULO CONTA vol “dinamitzar la narració oral per a públic adult començant per la ciutat de València, perquè en aquesta ciutat ens hem quedat sense referents. Chinchilla va recordar la importància que va tindre en els anys noranta en llocs com La Torna o en el Café El Follet, fins a 2012. Després d’aquelles iniciatives, no s’havia organitzat res fins a aquest moment.

L’interés de NANO és dinamitzar espais teatrals perquè en el futur siga cada teatre el que tinga la capacitat de programar narració oral.

La narració oral tenia una forta presència a la ciutat amb l’activitat desenvolupada pel desaparegut Llorenç Gimémez, considerat un mestre de la paraula. En la presentació, s’ha destacat aquest ofici com un món eclèctic, que permet la riquesa de la varietat i la diversitat, “com ocorre en l’agricultura”, segons Chinchilla. La juglaresa Lluna, per la seua part, assenyalava una característica de l’ofici: “no és necessari disfressar-se per a ser narrador, només necessites la teua paraula i el teu cos per a narrar, com feien els ancians”.

Francesc Cabañés Martínez, Cap de Difusió Cultural, Didàctica i Comunicació de l’ETNO, ha explicat que el museu acull aquesta presentació perquè “té relació directa amb la realitat i amb el fet de contar històries; amb narrar contes en tots els seus vessants”. La relació entre el museu i NANO es remunta a anys arrere, quan l’associació realitzava les seues assemblees inicials.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més