Inici Actualitat Xàtiva, seu del municipalisme valencià solidari

Xàtiva, seu del municipalisme valencià solidari

per Redacció_Linformador


La capital de la Costera ha acollit a la delegació boliviana de “Ser dona al Sud” del Fons Valencià per la Solidaritat, així com la jornada principal on s’han explicat els resultats del projecte de cooperació al desenvolupament “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques”

El projecte “Ser dona al Sud” dona a conéixer la realitat de les dones dels països del Sud, acostant a la població valenciana testimoniatges en primera persona de dones que treballen i lluiten pels seus drets i els de les seues comunitats


La veu de dones bolivianes està recorrent la Comunitat Valenciana, dins del programa de sensibilització “Ser dona al Sud 2022” del Fons Valencià per la Solidaritat, amb la finalitat de, en el marc del Dia Internacional de la Dona, donar a conéixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del Sud, així com d’intercanviar coneixements i experiències amb el municipalisme valencià. La delegació boliviana està formada per Janet Sánchez, Directora Executiva del Centro Juana Azurduy; Beatriz Flores, Tècnica del Centro Juana Azurduy; Mabel Befoya, Regidora de Culpina (Departament de Chuquisaca); i Fidelia Risueño, Regidora d’El Villar (Departament de Chuquisaca).

El testimoniatge de la delegació de Bolívia recorrerà més de 20 municipis de la Comunitat Valenciana, de les 3 províncies, abans del 8 de març, havent arribat a Xàtiva per acomplir diferents objectius. Per una part, les dones bolivianes han visitat la Casa de les Dones, on van ser rebudes per Lena Baraza, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva, i van compartir també junt amb el personal tècnic experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques locals per aconseguir la igualtat real entre dones i homes i per la lluita contra la violència de gènere. Per altra banda, la capital de la Costera ha acollit, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva, l’activitat principal del projecte, on mitjançant una jornada pública celebrada al Convent de Sant Domènec, s’han detallat els resultats i l’evolució del projecte de cooperació al desenvolupament del Fons, i cofinançat per la Generalitat Valenciana, “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques” per part de Janet Sánchez, Directora Executiva del Centro Juana Azurduy, i Beatriz Flores, Tècnica del Centro Juana Azurduy. També en aquesta jornada -inaugurada institucionalment per Roger Cerdà, Alcalde de Xàtiva, i Álvaro Escorihuela, President del Fons, i cloendada per Raquel Caballero, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, i Verònica Ferri, Vicepresidenta del Fons- s’ha desenvolupat una taula redona d’experiències  en participació política de dones a la Comunitat Valenciana i Bolívia. En el diàleg d’experiències han participat Mabel Bedoya, Regidora del Concejo Municipal de Culpina (Bolívia); Susana Navarro, Alcaldessa de Bellús; Xelo Angulo, Tinent d’Alcaldessa de l’Ajuntament de Xàtiva; Natalia Enguix, Tinent d’Alcaldessa de l’Ajuntament d’Ontinyent; Fidelia Risueño, Regidora del Concejo Municipal de El Villar (Bolívia); i Assumpció Domínguez, Alcaldessa de Potries i Presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.


“Ser dona al Sud” va nàixer en 2004 i, després de 17 edicions, s’ha consolidat en un programa d’educació per al desenvolupament amb veus del Sud que han col·laborat i/o s’han beneficiat en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, en el sector d’igualtat i enfortiment institucional, junt amb el Fons Valencià. En l’edició de 2020 van participar en “Ser dona al Sud” al voltant de 1000 persones de diferents municipis valencians, cancel·lant-se la campanya de 2021 com a conseqüència de la pandèmica provocada per la COVID-19. En la present edició, el Fons aposta per mantenir els alts nivells de persones valencianes sensibilitzades a través dels testimoniatges de la delegació boliviana, la qual ha executat conjuntament amb el Fons el projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques”.


El projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques”


El projecte de cooperació “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques” del Fons Valencià per la Solidaritat, cofinançat per la Conselleria de Participació, Transparència Cooperació i Qualitat de Democràtica de la Generalitat Valenciana i executat amb la col·laboració del Centro Juana Azurduy -ONGD boliviana que contribueix des de fa més de tres dècades en l’apoderament polític, cultural, econòmic i social de dones de municipis dels països del Sud, així com en la lluita contra la violència de gènere- està reforçant, amb una incidència elevada, el lideratge de dones de Bolívia, L’Equador i El Salvador, a més d’estar impulsant i consolidant de manera ferma polítiques d’igualtat i contra la violència de gènere des de la participació política local i social als països del Sud.


En concret, les línies d’actuació d’aquest projecte -mitjançant el qual s’estan beneficiant de manera directa a 145 dones líders d’organitzacions polítiques i socials, i de manera indirecta tot l’entorn social i territorial d’aquestes dones- estan centrades en l’enfortiment de capacitats de les dones objectiu, l’establiment d’aliances i estratègies per a posar en el debat públic la realitat de l’exercici del dret a la participació política de les dones, i un intercanvi d’experiències i coneixements mitjançant un encontre internacional de dones de Bolívia, L’Equador, El Salvador i la Comunitat Valenciana, així com l’anàlisi de la realitat de la participació política de les dones en cada context geopolític. El resultat d’aquestes línies d’actuació serà la creació d’una agenda política comuna com a estratègia que permeta la realització d’una xarxa internacional permanent entre les participants.


Per a arribar als diferents objectius s’estan realitzant des de l’inici del projecte diferents activitats com, entre altres, processos de formació política mitjançant tallers i capacitacions; assistència tècnica i acompanyament al funcionament orgànic i de gestió d’organitzacions socials de dones; esdeveniments per a l’elaboració de propostes per a l’agenda política de dones amb la participació de dones líders d’organitzacions socials i representants polítiques; i un Encontre Internacional de Dones en Acció Política, amb representats polítiques de Bolívia, L’Equador, El Salvador i la Comunitat Valenciana, el qual es va realitzar el novembre passat a la ciutat boliviana de Sucre. També, aquest projecte -a causa del context pandèmic- ha comptat amb sensibilització i informació cap a les dones davant la prevenció i mitigació de la COVID-19, així com s’editarà i es publicarà l’agenda política consensuada a l’Encontre Internacional. Per altra banda, dones líders polítiques de Bolívia i autoritats de l’ONGD Centro Juana Azurduy estan realitzant l’actual passantia a la Comunitat Valenciana per enfortir la xarxa internacional de dones i compartir experiències en clau local de consecució de la igualtat entre dones i homes i de lluita contra la violència de gènere.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 132 entitats locals valencianes sòcies (123 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més