Inici Actualitat Irène Joliot-Curie, filla dels Curie, nova protagonista del Dimecres Violeta

Irène Joliot-Curie, filla dels Curie, nova protagonista del Dimecres Violeta

per Redacció_Linformador

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals ha posat èmfasi en aquest “Dimecres Violeta” a la figura d’Irène Joliot-Curie, filla major del famós matrimoni Curie.

Irène Joliot-Curie va ser una física, química, política, activista antifeixista i feminista francesa. Va ser una de les tres primeres dones membres d’un govern a França en ser nomenada Sotssecretària d’Estat per a la Investigació científica pel Front Popular en 1936. Activista pels drets de les dones, va acceptar el lloc, per un període limitat predefinit de tres mesos per a donar suport a la causa de la dona i la de la investigació científica.

Va patir la misogínia imperant en l’època, malgrat ser la guanyadora del  Premi Nobel en 1935 i Sotssecretària d’Estat en 1936, el seu ministre, Jean Zay, li va prohibir parlar en l’Assemblea Nacional.

Durant el seu curt pas pel govern, Irène va aconseguir definir algunes orientacions importants per a una política pública d’investigació: augment dels sous i beques dels investigadors i augment del pressupost d’investigació.

Irène Joliot-Curie va morir el 17 de març de 1956 en la seua residència de París a conseqüència d’una leucèmia, resultant d’una sobreexposició a la radiació en el curs de treball.

I encara que pot ser que molts i moltes no sàpien que la descobridora del neutró va ser Irène, filla de Marie Curie, ella ha deixat un rastre d’esperança per a aquelles xiquetes i dones que alguna vegada es van sentir rebutjades: el no rendir-se i descobrir-se a si mateixes.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més