Inici Actualitat La Diputació tanca Divalterra després de completar el procés de liquidació

La Diputació tanca Divalterra després de completar el procés de liquidació

per Redacció_Linformador
  • L’última Junta General de l’empresa pública posa fi als seus 33 anys d’existència, 453 dies després de l’anunci del president Gaspar que comunicava el ‘tancament ordenat i definitiu’ de la mercantil
  • Gaspar agraïx la responsabilitat de treballadors, sindicats, habilitats nacionals i equip de govern per a “salvar a les persones que integren l’empresa” i acabar amb el seu desprestigi
  • El màxim responsable provincial ha complit la seua paraula de respectar els llocs de treball. La corporació i el Consorci de Bombers han assumit la major part de la plantilla, amb 87 baixes voluntàries

“Des de hui Divalterra només existix en la història. Punt i final. S’ha acabat”. Amb estes paraules ha conclòs el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, la seua intervenció en l’última Junta General de l’empresa pública, la que certifica el tancament de l’antiga Imelsa després de completar-se un procés de liquidació que ha durat 453 dies, des que el 23 de març de 2021 el president Gaspar anunciara la decisió d’acabar amb un ens “massa vegades utilitzat com a icona de la perversió”.

La Junta General celebrada després del ple de juny de la corporació provincial ha posat fi a les tres dècades d’existència de la mercantil, “fruit d’una anàlisi detallada i exhaustiva que té darrere anys de treball i que d’haver-se iniciat abans haguera evitat alguns sofriments”, ha assenyalat Gaspar, qui ha agraït la professionalitat d’Afianza Asesores durant el procés de liquidació i la responsabilitat i la comprensió de treballadors, sindicats, habilitats nacionals i equip de govern per a “salvar a les persones que integren l’empresa i la funció que exercixen”.

El màxim responsable provincial ha recordat que la decisió de tancar Divalterra es va prendre “per a garantir la dignitat i l’estabilitat laboral de les seues treballadores i els seus treballadors, per a acabar amb la incertesa, el desprestigi i la ineficàcia d’una empresa que tantes vegades s’ha allunyat del seu objecte fundacional, i perquè les brigades deixaren de ser prebenda, moneda de canvi d’alguns polítics o vedat particular de cap ajuntament, que és el que aconseguim deixant treballar als brigadistes sota la coordinació i la professionalitat del Consorci de Bombers”.

Després dels agraïments, inclòs el dirigit a la bancada de l’oposició per “els silencis públics i els consells discrets per a salvaguardar la dignitat de moltes famílies valencianes”, una crítica al “soroll polític improductiu i irresponsable, el que busca el protagonisme sense pudor ni memòria”. Amb la mirada posada en el grup popular, el president Gaspar ha defensat que “quan no prens partit contra la corrupció l’estàs alimentant, per incompetència o per foscos interessos”, al mateix temps que ha enlletgit els “continus comunicats públics en els quals les paraules més utilitzades eren bloqueig i paralització”.

Gaspar ha arremés contra una actitud política “basada en l’amenaça i no en la presumpció d’innocència i les bones intencions, tan inútil per a la societat com per a la reputació de les persones que tractem de gestionar els recursos públics, amb decisions a vegades arriscades enfront dels quals preferixen la comoditat com a companya de viatge”. “Al Partit Popular d’esta Diputació, gràcies per res”, ha rematat el president.

Més d’un any de procés

El tancament definitiu de Divalterra posa fi a anys de treball de l’equip de govern encapçalat per Gaspar, amb l’epíleg d’una liquidació que ha executat Afianza Asesores, amb la col·laboració dels habilitats nacionals i els funcionaris de la institució en un procés que ha durat aproximadament 15 mesos. El balanç de comptes deixa un saldo positiu de tres milions d’euros dels quals passa a disposar la Diputació.

El balanç final de liquidació ha sigut aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de grups, entre ells Ciudadanos, que malgrat mantindre la seua postura inicial respecte al procés, ha destacat “la gran labor i el treball minuciós” dut a terme per l’empresa liquidadora de Divalterra.

En representació d’Afianza Asesores, Elena Mazón ha explicat que “la millor solució per a Divalterra era la seua dissolució”, i ha agraït la confiança depositada per la institució, el paper dels habilitats nacionals i l’esforç de la plantilla i els sindicats per a portar el procés a bon terme. “En cap moment ens hem sentit pressionats”, ha manifestat la responsable de l’empresa liquidadora.

A la fi de març de 2021, Toni Gaspar anunciava en la Junta General de Divalterra el “tancament ordenat i definitiu” de la mercantil, situant als treballadors i treballadores com a “màxima prioritat”. El següent pas, de manera simultània, va ser informar les seccions sindicals de l’empresa pública que els llocs de treball estaven assegurats, ja que els serveis es continuarien prestant amb independència del tancament.

Professionalitat i diàleg

Dos mesos després, la Diputació aprovava en un ple extraordinari l’acord per al traspàs de personal de la mercantil al Consorci Provincial de Bombers i la pròpia corporació, assumint així oficialment les funcions de Divalterra. El procés va continuar amb el nomenament d’Afianza Asesores com a òrgan liquidador, a proposta conjunta d’Intervenció i Secretaria de la Diputació, atés que els habilitats nacionals consideraven a esta firma madrilenya com “l’oferta professionalment més adequada”.

En este context, el Consell d’Administració de Divalterra va cessar en les seues funcions perquè foren l’interventor i el secretari els qui treballaren al costat dels liquidadors en el trànsit fins al tancament, en la línia expressada pel president Gaspar de “deixar treballar als que saben, de la mà de la llei”.

A la fi de 2021, fruit del diàleg entre la Diputació i les seccions sindicals de Divalterra, es va posar en marxa un pla de baixes voluntàries en condicions avantatjoses al qual es van acollir 87 persones. Este seria el pas immediatament anterior a la integració de les brigades forestals en el Consorci de Bombers i l’assumpció de la resta de la plantilla en diferents àrees de la Diputació.

D’esta manera culminava el traspàs de la plantilla des de l’extinta mercantil cap a la corporació i Bombers, amb les mateixes condicions laborals que les treballadores i els treballadors tenien en Divalterra. Actualment, la totalitat dels serveis que oferia l’empresa pública es continuen prestant des de l’ens provincial i els seus organismes públics.

També et pot interessar

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència. Suposarem que esteu d'acord amb això, però podeu desactivar-ho si ho desitgeu. Acceptar Llegeix més